Verden

Trump kan bli siktet etter storming av Kongressen

I 1,5 år har en komité undersøkt hva som skjedde 6. januar 2021. De mener nå at justisdepartementet bør starte en rettssak mot Donald Trump.

Trump var president 6. januar 2021. Denne dagen skulle Kongressen godkjenne resultatet fra valget i 2020. Der tapte Trump kampen om å være president i USA. Joe Biden vant. Men Kongressen ble stormet av en sint folkemengde.

En komité i Kongressen har i halvannet år gransket hva som skjedde denne dagen. Alle i komiteen er enige. Trump bør bli siktet for å ha oppfordret til opprør. Han bør også bli siktet for å hindre en offentlig prosess. I tillegg mener de han har forklart seg usant om saken, og at han har bedratt staten i USA.

Det ble klart da de delte de viktigste funnene sine mandag. Det er ventet at hele rapporten er klar onsdag.

Komiteen har ingen makt til å bestemme at det skal bli en rettssak mot Trump. De kan bare komme med et råd til justisdepartementet. De har allerede ansatt en etterforsker som gransker anklager mot Trump.

Bennie Thompson er demokrat, og leder komiteen. Han mener Trump visste godt at han tapte valget i 2020.

– Men han valgte å prøve sikre seg makten likevel. Det gjorde han på flere ulike måter for å få endret resultatet av valget, og ved å hindre at makta kunne bli gitt videre, sier Thompson.

Trump har sagt at han ønsker å stille til valg igjen i 2024. Det er ingen god idé ifølge Liz Cheney. Hun er i likhet med Trump valgt inn for Det republikanske partiet. Hun sa mandag at Trump er uegnet til å ha et offentlig verv eller rolle.

Cheney minnet om at Trump lot være å gjøre noe da folk som støttet ham stormet og angrep Kongressen. Hun er nestleder i komiteen som har gransket det som skjedde den dagen. I komiteen er det sju representanter fra Det demokratiske partiet. Cheney og Adam Kinzinger er de eneste republikanerne. Men alle ni er altså enige om at Trump bør bli siktet.

Det var valg til kongressen i USA sist måned. Der vant Republikanerne. Da vil komiteen bli avsluttet.

De har fått tak i mer enn én million dokumenter i tiden de har jobbet. De har også snakket med flere enn tusen personer. Og de har hatt ti offentlige høringer.

Trump nekter selv for å ha gjort noe galt. Han har sagt at komiteen driver med en politisk motivert jakt på ham.

– Den svært partipolitiske 6. januar-komiteen kommer med falske anklager. Og de har allerede blitt levert, straffeforfulgt og prøvd i den andre bløffen av en riksrettssak, skriver Trump på Truth Social. Det er hans eget sosiale medium.

– Jeg VANT på en overbevisende måte, skriver han. Dermed gjentar han påstanden om at han skulle ha fått lov til å fortsette som president. Han mener den nye prosessen bare er et forsøk på å hindre at han kan bli president igjen i 2024.

Komiteen mener at Trump bidro til å spre falske anklager om at det var jukset under valget. De mener han prøvde å presse Kongressen, justisdepartementet og visepresidenten til å være på å endre resultatet slik at han kunne beholde makta.

Det meste fra rapporten er kjent fra før. Men det ble også delt nye bevis mandag.

Komiteen hadde nylig en samtale med Hope Hicks. Hun var rådgiver for Trump. Hicks skal ha fortalt at Trump sa til henne at «det å vinne er det eneste som teller».

Siste utgave

På forsiden nå