Verden

Her er 12 gode nyheter

Du leser trolig mange dårlige nyheter i løpet av en dag. Så her er 12 gode nyheter fra 2022.

Krig og elendighet er langt fra det eneste som skjedde i år. Året 2022 kom med noen lysglimt. Her er noen av dem:

1. Håp for Amazonas

Amazonas er en regnskog. Den hugges ned. Men nå tar Lula da Silva over som leder av Brasil. Han lover å verne regnskogen. Regnskogen er viktig for klimaet.

2. Styrket rett til abort

Det er ingen selvfølge at kvinner kan ta abort. Selv tidlig i svangerskapet. Det kommer an på hvor de bor. I folkerike India har de styrket rettigheten for kvinner. Alle kvinner kan ta abort fram til og med uke 24.

Også Colombia tillater fri abort. Det gjelder til uke 24.

San Marino er en liten stat. Den har tatt et skritt i samme retning. Og tillater abort fram til 12. uke.

3. Utdødd fugl oppdaget

Det er som å finne en enhjørning, sa forskere. Den svart-nakkede fasan-duen ble oppdaget. For første gang på 140 år. Alle trodde den var død for alltid.

Fuglen er på Ferguson i Papua New Guinea.

4. Fortnite samler inn penger til Ukraina

Krigen herjer i Ukraina. Unge fra dataspillet Fortnite har samlet inn mye penger. De vil gi 1,3 milliarder kroner til Ukraina.

5. Folk blir eldre i Afrika

Folk i alle land har sin alder i gjennomsnitt. I afrikanske land blir mennesker nå eldre. De blir ti år eldre enn i år 2000. Snitt-alderen er 56 år. Nyheten kommer fra Verdens helse-organisasjon (WHO).

6. Skottland gir gratis bind og tamponger

Skottland tilbyr gratis bind og tamponger. De er først i verden. Ordningen startet i august.

7. Super-teleskop hinter om livets begynnelse

Et nytt rom-teleskop tok viktige bilder i 2022. Det ga oss svært detaljerte foto av den røde flekken på Jupiter. Og de første bildene av en planet utenfor solsystemet. James Webb-teleskopet, altså.

Teleskopet kan gi svar om hvordan planeter blir til.

8. Framskritt innen fusjons-energi

Forskere fra USA nærmer seg svaret. Hvordan får vi mer energi ut av en fusjons-reaktor enn vi putter inn? Kan det redde oss fra mangel på energi? Kanskje.

Fysikere har drømt om dette i mange tiår. De vil produsere energi gjennom fusjon.

9. Homofile kan gifte seg i Slovenia

Homofile kan gifte seg i Slovenia. Landets lover sier egentlig nei. Og det er imot grunnloven, sa en domstol. Derfor er ekteskap mellom to av samme kjønn blitt lov. Homofile kan adoptere barn.

10. Nepal beskytter nesehorn

Nepal har flere nesehorn i nasjonalparker. I dag er det over 3.700 individer av arten indisk neshorn. Disse er i både India og Nepal.

11. Kampen mot hiv

Viruset hiv møter motstand. Det går framover med en vaksine. En 66 år gammel mann fra USA fikk diagnosen i 1988. I dag er han kvitt viruset. En kvinne fra Spania er også på vei til å bli helt frisk.

Foto: Bikas Das / AP / NTB

12. Ny vaksine mot malaria

Forskere utvikler en ny vaksine mot malaria. Vaksinen virker lovende mot sykdommen. Flere hundre tusen dør årlig av den.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå