Verden

Barn reddet fra leirer i Syria klarer seg bra

Mange barn har blitt reddet fra leirer i Syria og blitt sendt hjem. De har klart seg godt, viser en rapport.

Rapporten heter «My son is just another kid». Den er laget av organisasjonen Human Right Watch (HRW). Den tar for seg erfaringer fra rundt hundre barn. De har blitt returnert til blant annet Frankrike, Tyskland, Nederland og Sverige.

Forholdene i leirene i Syria har vært livstruende. Leirene ble laget etter at IS ble beseiret i 2019. IS er en gruppe med ekstremister. Likevel har det gått bra med mange av barna.

– Barna har fått nye venner. De bygger nye liv i sine hjemland, sier Jo Becker i en pressemelding. Becker er direktør for barns rettigheter i HRW.

Norge blir ikke nevnt i rapporten. Men Norge har tatt imot åtte barn. Fire norske barn er fortsatt internert i Syria.

Gunvor Knag Fylkesnes er direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna. Barna får tett oppfølging fra kommunene der de bor, sier Fylkesnes.

– Vi vet at barn har en evne til å klare seg relativt bra. Men det er hvis de får god og tilpasset oppfølging når de kommer hjem, sier Fylkesnes.

– Samtidig må vi ikke glemme at de hjemvendte barna har opplevd mange traumatiske hendelser. De trenger tid til å bearbeide alt de har vært igjennom.

Men Redd Barna er bekymret for de fire norske barna som er igjen i Syria.

– Vi mener norske myndigheter er forpliktet til å hente dem hjem. Det haster.

Svenske Patricio Galvez fikk stor oppmerksomhet i 2019. Han hentet hjem sine sju barnebarn fra Syria. Ingen av barna hadde foreldre.

– Barnebarna mine har tilpasset seg på en bemerkelsesverdig måte, fastslår han.

Selv om de brukte år i leirer med mangel på vann, mat og utdanning. Mange land har bidratt til å få barn til hjemlandene sine. Det gjelder mer enn 1.500 barn. Det er en lang prosess for å få barna hjem. Det kritiserer HRW.

De som lever i leirene mangler mye. De har ikke nok mat, vann og husly. Hundrevis har dødd i ulykker, voldshandlinger eller av sykdommer. Det gjelder også barn.

HRW er også bekymret for aktiviteten til IS i leirene. Terrornettverket prøver å rekruttere barn. De bidrar til radikalisering av dem.



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå