Verden

Brasils president lover å straffe alle som hjalp til

Tilhengere av tidligere president Jair Bolsonaro stormet viktige bygg i Brasil søndag. Mye ble ødelagt og mye ble stjålet.

Over tusen tilhengere av Jair Bolsonaro stormet viktige bygg søndag. Det skjedde i Brasils hovedstad, Brasília.

Blant byggene var landets høyesterett, presidentpalass og nasjonal-forsamlingen. Presidentpalass er der Bolsonaro bor. Og nasjonal-forsamlingen ligner på Stortinget.

Tilhengerne er sinte for at Bolsonaro ikke vant valget. Og at Luis Inacio Lula da Silva ble valgt som president.

Demonstrantene ble fulgt av militær-politi fram til flere av byggene. Og da de ble voldelige, gjorde militær-politiet svært lite. Flere hevder at de lot det skje, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De ødela mye, stjal våpen, klatret på tak og knuste vinduer. De skal også ha tatt originalen til landets grunnlov fra 1988.

De fleste hadde på seg grønne og gule trøyer. Fargene er fra Brasil sitt flagg. Og har blitt et symbol på de som støtter Bolsonaro.

Politiet brukte rundt tre timer for å få kontroll på situasjonen. Det er fortsatt usikkert om noen er blitt drept eller skadd under angrepet.

Ibaneis Rocha sier at rundt 400 personer er pågrepet. Han er Brasilias guvernør.

Lula dro til flere av byggene etter angrepet. Han var ikke der da det skjedde.

Han lover å straffe alle de som var med.

– Gjernings-personene er fascister og fanatikere. Alle de som var med vil bli funnet. Og straffet hardt, sa Lula etter stormingen.

Bolsonaro sier han ikke støtter angrepet. Han sier de er udemokratiske.

– Fredelige demonstrasjoner som følger loven, er en del av demokratiet. Ødeleggelse og storming av offentlige bygg som vi så i dag. Og som vi også så fra venstresiden i 2013 og 2017. Det skrev Bolsonaro på Twitter mandag.

Flere bilder og videoer fra angrepet er delt på sosiale medier. Og mange av dem viser ting som minner om stormingen av USA sin kongress for to år siden.

Da var også folk misfornøyde med at Donald Trump tapte valget. Og demonstrantene forsøkte å hindre at Joe Biden ble godkjent som president.

Flere eksperter har advart om noe lignende kunne også skje med Brasil.

Etter det som skjedde søndag mistet Anderson Torres jobben. Det skriver både Globo og CNN Brasil. Torres var sikkerhetssjef. Det var guvernør Rocha som bestemte dette.

Mandag morgen ble også Rocha fjernet fra stillingen sin. Det var det Alexandre de Moraes som bestemte. Han er høyesteretts-dommer.

---

Kort om saken

  • Tilhengere av tidligere president Jair Bolsonaro er misfornøyd med at han tapte valget.
  • Søndag stormet flere av dem viktige bygg.
  • De skal ha ødelagt mye, stjålet våpen og tatt den originale versjonen av grunnloven fra 1988.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå