Verden

Får skylden for Halloween-tragedie

Nesten 160 personer døde i Seoul i oktober. Politi og myndigheter får skylden.

Det skjedde en tragedie i Seoul i Sør-Korea under feiring av Halloween. Nesten 160 personer døde. Blant annet ei norsk jente.

Mange skulle ut å feire Halloween 29. oktober i fjor. Unge mennesker ble klemt sammen i en trang gate. Det skjedde i strøket Itaewon. De fleste ofrene var kvinner i 20-årene.

Politiet i Sør-Korea har valgt et team til å etterforske saken. Teamet skulle finne årsaken til ulykken. Fredag la de fram en rapport.

Etterforskerne legger ikke ansvaret på navngitte ledere. Men de mener at det var store mangler. Både når det gjelder planlegging og nødetatenes respons.

– Det var for dårlige tiltak for sikkerhet på forhånd, sier Sohn Jae-han på pressekonferansen fredag. Jae-han er leder for etterforskningen.

– Det ble heller ikke startet passende tiltak da nødanropene kom inn, sier han.

Det høye dødstallet skyldtes dårlig samarbeid mellom etatene, sier Jae-han. I tillegg til forsinkelser.

De etterlatte er ikke fornøyd med rapporten. Politiet kan ikke gjøre en granskning av egne ansatte, mener de. De krever at en uavhengig gruppe skal lage en ny undersøkelse.

Lee Jong-chul er leder for en av støttegruppene. Han sier han er skuffet. Blant annet over at ikke etterforskningen har nevnt enkeltpersoner. Slik som innenriks-ministeren eller Seouls ordfører. Men vi er ikke overrasket over dette, sier han.

Området tragedien skjedde på var full av mennesker. Det var tettpakket allerede ved 17-tiden, sier etterforskningslederen. Fire timer senere var det enda verre. Det var umulig å bevege seg uten at alle beveget seg samtidig.

Det første fallet skal ha skjedd rundt klokka 22.15. Det startet tragedien.

– Folk fortsatte å presse seg fram gjennom den smale gata. De var ikke klar over situasjonen, sier Kim Dong-wook. Han er talsmann for etterforskerne.

– Hundrevis av mennesker ble presset sammen. De var fanget på en strekning på 10 meter.

Seks mennesker er pågrepet. Blant annet Lee-Im-jae. Han er tidligere sjef ved politistasjonen som har ansvaret for strøket Itaewon.

Innenriks-minister Lee Sang-min nevnes ikke i etterforskningen. Selv om mange har krevd at han slutter i stillingen.


Siste utgave

På forsiden nå