Verden

Syke folk får ikke hjelp

Sykehusene i Storbritannia fyller seg opp. Det er for få helsearbeidere til å hjelpe alle sammen.

Sykehusene i Storbritannia sliter. Folk er syke. Men det er for lite plass på sykehusene. De får heller ikke nok hjelp på akutt-mottakene. En lege sier dette gjør at mange dør.

– Mellom 300 og 500 mennesker kan dø på grunn av dette hver uke, sier doktor Adrian Boyle. Han ble intervjuet på radiokanalen Times. Det skriver avisa The Guardian.

Kanalen NRK har snakket med Terry Barton i London. Han er en hjertesyk pasient. Han måtte ligge ute i en korridor i flere dager, sier han.

– De plasserte meg i et hjørne og glemte meg bort. Jeg ville ikke mase på de altfor travle sykepleierne, sier Barton til NRK.

Han fikk ikke tilbud om mat før på den tredje dagen, sier han.

Helsevesenet (NHS) til britene blir også påvirket av streik. Både sykepleiere og ambulanse-arbeidere streiker. Det skjer på forskjellige dager i januar. De streiket også i desember.

Fag-foreninger har bestemt dette. De streiker fordi de er uenige med regjeringen. De som jobber hos NHS, vil ha mer i lønn. Det skriver NHS på egen nettside.

Bildet viser ambulansearbeidere som streiker.

Royal College of Nursing (RCN) er en fag-forening. Sykepleiere som er medlemmer, skal streike i januar.

– Å streike er siste utvei. Men det kan være et kraftig verktøy for endring. Urettferdig lav lønn fører til at vi alltid er for få folk, skriver RCN.

RCN mener det setter pasienter i fare. Personalet er overarbeidet og får for lite i lønn, skriver foreningen.

– Regjeringen hadde muligheten til å avslutte denne konflikten før jul. Jeg ønsker ikke å forlenge denne tvisten. Men statsministeren har ikke gitt oss noe valg, sa Pat Cullen lille julaften. Hun er general-sekretær hos RCN.

Alt har blitt dyrere i England. Mange sier de må velge mellom mat og strøm denne vinteren. Det har vært mange streiker de siste månedene. Arbeidere ønsker mer lønn og bedre forhold. I januar skal også lærere, postbud og jernbane-arbeidere streike.

Helsevesenet mangler nok arbeidere. Foreningene er bekymret. De mener helse-arbeiderne må ha bedre lønn, slik at flere vil jobbe i yrket. Det er over 130.000 ledige stillinger hos NHS (helsevesenet), skriver NRK.

Regjeringen har lagt skylden på pandemien. Og følgene den har hatt. Eksperter mener krisen har dype røtter. Den har bygd seg opp over lang tid, skriver nyhetsbyrået NTB.


Siste utgave

På forsiden nå