Verden

Putin mistet et viktig våpen

Europa har hatt en varmere vinter enn ventet. Det har ført til at Russlands president Vladimir Putin har mistet et viktig våpen.

Europa er avhengig av russisk gass. De trenger den for å holde seg varme gjennom vinteren.

Da Russland angrep Ukraina, ble mange land sinte. Flere av dem bestemte seg for å straffe Russland. Både økonomisk, men også innen handel. Det likte Russlands president Vladimir Putin dårlig.

Putin stengte mye av gassen han sendte til Europa.

Europeiske land ble langt fra skremt. Og fortsatte å straffe Russland. Noen land forsøkte å finne andre de kunne handle gass av. Noen startet opp igjen gamle kullkraftverk. Og mange forsøkte å spare på strømmen, så mye de kunne.

Putin håpet trolig på at vinteren skulle bli kald. Noe som ville ført til enda mer press på ledere fra Europa. Men slik gikk det ikke.

Vinteren har vært mye varmere enn ventet. Og land etter land har meldt om varmerekorder. Deler av Spania opplevde rett over nyttår temperaturer på over 25 grader. Polens hovedstad Warszawa var også varm med sine 19 grader.

Slik har det vært for mange land. Og det har ført til at flere av dem har klart seg med den energien de får.

Keir Giles jobber for organisasjonen Chatham House. De jobber med å analysere og forstå internasjonale og aktuelle spørsmål. Organisasjonen kalles en tankesmie eller tenketank.

Giles sier at flere har tenkt at vinteren har vært et våpen Russland har brukt. Det samme har Jens Stoltenberg sagt. Han er sjef for forsvars-samarbeidet Nato.

– Russland forsøkte denne gangen å utnytte vinteren. Russland regnet med at en iskald vinter bringe Europa til fornuft. Og overbevise europeere om at støtten til Ukraina ikke var verdt prisen, sier Giles.

Hittil har det vært for varmt til at det kunne skjedd. Og land etter land har gitt mer støtte med våpen til Ukraina.

Selv om varmen fortsetter er Europa nødt til å se til andre steder for å skape energi. Russland dekket rundt 40 til 50 prosent av forbruket til Europa.

Eksperter mener at vi må satse på andre former for energi. Som den fra vind og sol.

– Det finnes små tiltak. De vil på kort sikt bidra til store endringer, sier Milan Elkerbout til kanalen CNN. Han jobber ved Centre for European Policy Studies.

Putin har flere ting han kan gjøre, advarer magasinet The Economist.

Flere land fra Europa får fortsatt gass fra Russland. De går via rørledninger som går gjennom Ukraina og Belarus. Og dette kan det bli slutt på.

---

Kort om saken

  • Eksperter trodde at Russlands president Vladimir Putin ville bruke vinteren som våpen mot Ukraina og Europa.
  • Vinteren har vært mye varmere enn forventet.
  • Da har land klart seg bedre uten russisk gass enn ventet.

---

Siste utgave

På forsiden nå