Verden

Frykt for mye smitte under nyttårs-feiring i Kina

Millioner av kinesere er på reise for å feire nyttår med familie. Frykten er at det kan spre korona-smitte til sårbare folk på landsbygda.

Søndag er det kinesisk nyttår. Det er en høytid som folk i Kina reiser for å være sammen med familie. De siste årene har det vært umulig som følge av strenge regler for å unngå smitte med korona.

I år er det derimot mindre strengt. Myndighetene i landet endret reglene kort tid før jul. Derfor er det mange som får reise hjem til familien for å feire nyttår for første gang på tre år.

– Det er mer enn tre år siden jeg var hjemme. Det kommer til å bli mye følelser når jeg går inn døra hjemme, sier en mann i 20-årene til nyhetsbyrået Reuters. De møtte ham på den største stasjonen i byen Beijing, som også er hovedstaden i Kina.

Reuters har også møtt andre reisende. De deler historier om lange køer på stasjoner i Beijing. Slik skal det ha vært i flere dager. Ifølge transport-myndighetene er det ventet travle dager.

De tror folk skal gjøre 2 milliarder reiser i tiden før og etter kinesisk nyttår. Flere steder blir det kjørt ekstra tog for å få alle fram.

Men det er også noe uro når så mange skal ut på reise. For mange av de flere millioner kineserne kan være smittet med korona når de reiser hjem til familien på landsbygda.

De siste ukene har nemlig korona-viruset fått spre seg nesten uten hindre blant de 1,4 milliarder menneskene som bor i Kina.

Sist helg sa myndighetene i Kina 5.500 personer hadde dødd av pustestans som følge av korona. 54.500 andre hadde dødd av korona i kombinasjon med andre sykdommer. Dette er tall for tiden mellom 8. desember og 12. januar.

Nyhetsbyrået Ap melder at det er en dobling av hvor mange som myndighetene sier har dødd av korona. Totalt skal 10.775 ha dødd siden smitten ble funnet i byen Wuhan høsten 2019. I alle fall ifølge myndighetene i Kina.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har i lang tid mistenkt at de offisielle tallene må ha vært altfor lave. De ber Kina være ærlige om korona i tiden som kommer.

Samtidig sier eksperter til Reuters at de nye tallene neppe er inkludert folk som dør hjemme på landsbygda. Der har mange dårlig helsetilbud, og det er få leger. Noen av ekspertene tror så mange som 1 million mennesker kommer til å dø av korona i Kina i løpet av 2023.

Frykten er at det blir et problem allerede nå. Medier i Kina har hatt mange saker de siste ukene om temaet. De skriver om hva lokale sykehus og helsevesen gjør for å bli klare til nyttårs-feiringen.

En lege i fylket Shaanxi sier at flere som kan bli syke av korona når folk kommer dit fra de større byene. Særlig blant de eldre.

– Jeg ville følt meg bedre hvis vi hadde nok medisiner, skriver legen i den lokale avisa Røde Stjerne.

Myndighetene lover at flere distrikter skal få mer penger til å jobbe med korona. Og de som er fattige og langt borte fra byene skal få ekstra penger. Tanken er at pengene skal bli brukt til vaksiner, behandling og ekstra ansatte.

President Xi Jinping er også bekymret. Det meldte det statlige nyhetsbyrået Xinhua onsdag. Xi snakket med flere lokale ledere om hva de måtte gjøre for å være klare for feiringen.

Der skal han ha gjentatt at det var rett å endre reglene for korona-håndtering, men at han i likhet med mange andre er litt bekymret. Særlig for folk som bor på landsbygda.

---

Korona i Kina

  • Kina hadde svært strenge regler mot korona fram til nyttår.
  • Myndighetene sier rundt 60.000 døde av eller med smitte den siste måneden.
  • Flere er bekymret for mer smitte under feiringen av kinesisk nyttår.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå