Verden

Dette er Nato-konflikten

Sverige og Finland ønsker å bli en del av forsvars-samarbeidet Nato. Men det sier Tyrkia nei til.

Sverige og Finland vil bli en del av forsvars-samarbeidet Nato. Tyrkia har stilt krav til Sverige, som Sverige ikke ønsker å godta. Det fører til at Tyrkia sier nei til at Sverige og Finland skal bli en del av samarbeidet.

Nato er kort for North Atlantic Treaty Organization. Norge var ett av 12 land som startet forsvars-samarbeidet for 74 år siden. Tyrkia er en del av Nato.

Hvorfor er det konflikt?

Sverige og Finland ønsker å bli en del av forsvars-samarbeidet. For at de skal få lov til det må alle medlemmene si ja. Tyrkia har foreløpig sagt nei. Og har stilt en rekke krav til Sverige.

Hvilke krav har Tyrkia stilt?

Sverige har et eget forbud mot å selge våpen til Tyrkia. Dette ønsker Tyrkia at Sverige fjerner.

Tyrkia mener at Sverige passer på terrorister fra organisasjonene PKK og YPG. PKK er Kurdistans arbeiderparti. YPG er en kurdisk militærstyrke. Tyrkia ønsker at Sverige utleverer noen av de Tyrkia kaller terrorister. Både EU og USA har PKK på sin terrorliste.

Sverige har gjort mye av det Tyrkia har sagt de må gjøre. Blant annet si at noen kurdiske grupper er terrorister. Sverige har også sagt ja til å selge våpen til Tyrkia. Og å tvinge flere personer tilbake til Tyrjkia.

Hva har skjedd den siste tiden?

Rasmus Paludan er en dansk politiker. Lørdag tente han på koranen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm. Det likte Reccep Tayyip Erdogan dårlig. Han er Tyrkias president.

Etter dette kunne ikke Sverige regne med Tyrkias støtte til Nato-søknad, ifølge presidenten.

Erdogan er også kritisk til at Sverige lar PKK og Paludan demonstrere.

– Så dere vil la terror-organisasjoner fritt løpe rundt. Og likevel forvente vår støtte til Nato-medlemskap? Det kommer ikke til å skje, sa Erdogan.

– Dersom ikke Sverige viser respekt for Tyrkia og muslimer. Da vil de heller ikke få støtte fra oss, sa han.

Ulf Kristersson sier at kravene til Tyrkia er noe Sverige aldri kan følge opp. Kristersson er Sveriges statsminister.

Nå sier Pekka Haavisto at Finland kan være åpen for å bli medlem, uten at Sverige blir det. Tyrkia har ikke like krav til Finland, som de har til Sverige. Haavisto er Finlands utenriksminister.

Haavisto sier likevel at han helst vil at de to landene skal bli medlem sammen. Men om søknaden til Sverige ikke kommer noen vei, er Finland kanskje nødt til å søke alene.

---

Kort om saken

  • Finland og Sverige ble enige om å søke om Nato-medlemskap sammen.
  • Tyrkia har flere krav til Sverige. Og sier derfor nei til at de får bli medlem.
  • Finland sier nå at de vurderer å søke alene.

---