Verden

Kristersson mener Sverige er i en utsatt situasjon

Ingen andre saker er like viktige for Sverige som å få bli med i Nato, sier Ulf Kristersson.

Den svenske statsministeren ba tirsdag om at alle svensker må se alvoret i det som skjer. Da hadde han en pressekonferanse.

Der forklarte Kristersson at landet er havnet i en utsatt situasjon. Han mener landet er i den verste situasjonen de har vært siden andre verdenskrig når det gjelder sikkerhet. Årsaken er at Tyrkia sier nei til å godkjenne en svensk søknad om å bli med i forsvars-samarbeidet Nato.

– Russland vil satse mer og mer på krigen i Ukraina. Det er avgjørende for Sverige at Ukraina vinner. Og det er avgjørende for Sverige at vi kan forsvare oss sammen med Nato, sa Kristersson. Han sa også at både demokratiet og freden i Europa er truet.

– Men vi må unngå å være naive. Det fins noen både i og utenfor Sverige som vil hindre oss i å bli med i Nato, sa Kristersson.

– Vi ser at det fins folk som vil ødelegge Sveriges forhold til andre land. Dette kan føre til at det vil ta lenger tid for Sverige å bli med i Nato, sa Kristersson. Uten å nevne Tyrkia spesifikt.

Recep Tayyip Erdogan er president i Tyrkia. Han har stilt flere krav for å si ja til svensk og finsk Nato-medlemsskap. Tyrkia avlyste tirsdag et møte med de to landene om saken.

Kristersson ble spurt om hva han mener om dem som har protestert mot at Sverige skal bli med i Nato.

– Vi er inne i en ekstremt farlig tid. Alle innbyggere bør tenke over hva som er det beste for svensk sikkerhet, svarte han.

– Den utrolig opphetede stemningen som nå råder både i Sverige og internasjonalt er dårlig for svensk sikkerhet, sa Kristersson.

Han har likevel tro på at saken kan bli løst. Men da trenger han hjelp.

– Jeg vil få i gang samtaler med Tyrkia igjen. Tyrkia gjør valg og avgjørelser som gjelder for Tyrkia. Da trengs det respekt. Jeg vil be folk holde seg rolig mens denne prosessen pågår, sa Kristersson.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå