Verden

Tyskland sier ja til å sende tanks til Ukraina

Tyskland har valgt å sende tanks til Ukraina. De vil også si ja til å la andre land gjøre det samme med tanks laget i Tyskland.

Ifølge Steffen Hebestreit er målet å lage to bataljoner med Leopard 2-tanks i Ukraina. Hebestreit er pressesjef for den regjeringen. Hver bataljon kan bestå av 56 tanks, i tillegg til mye annet utstyr og mange soldater.

Olaf Scholz er tysk statsminister. Han sier valget er gjort på samme måte som andre valg om å støtte Ukraina i krigen. Det er tett internasjonalt samarbeid, sier han.

Tyskland har i første omgang lovet å sende 14 tanks av denne moderne typen. De vil også bistå med ammunisjon og annen form for hjelp, også med opplæring.

Russland har kontroll på rundt 18 prosent av Ukraina. Militære ledere i Ukraina har sagt at de trenger minst 300 tanks for å kunne lykkes med et angrep på de russiske soldatene.

Tyskland har lenge sagt nei til å sende Leopard-tanks til Ukraina. De har sagt at USA først må love å sende Abrams M1-tanks.

Militære lederne i USA har vært negative til dette. Pentagon har sagt at Abrams er dyre, avanserte og krever mye opplæring.

Men tirsdag ble det kjent at USA kan være i ferd med å endre syn på saken. Joe Biden skal ifølge avisa The Wall Street Journal vurdere å sende rundt 30 tanks til Ukraina. Han er president i USA. Det er ventet nyheter om dette innen kort tid.

Russland mener nye tanks vil være av liten nytte for Ukraina. Disse vil bli bombet i stykker, sier Dmitrij Peskov. Han er talsmann for president Vladimir Putin.

– Rent teknologisk så er dette en mislykket plan. De overvurderer hva slags potensial dette vil gi til den ukrainske hæren, sier Peskov.

– Disse tanksene vil i likhet med alle andre brenne. De koster bare ekstra mye. Og det er europeiske skattebetalere som må betale, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå