Verden

Tar opp kampen mot mafiaen i Italia

Mange har troen på at ting har endret seg. Men mafia-mentaliteten lever fortsatt i Italia.

Matteo Messina Denaro var på rømmen i 30 år. Så ble han pågrepet av italiensk politi. Han var mafiasjef for Cosa nostra.

Denaro var det viktigste medlemmet av mafiaen som var på frifot. Mange mener arrestasjonen betyr mye. Denaro var beskrevet som den mektigste i Cosa nostra-mafiaen. De holder til på Sicilia.

Denaro har begått voldelige og grusomme forbrytelser. Folk håper dette kan være slutten på volden. Samtidig frykter folk at kriminaliteten fortsetter.

Giuseppe Cimarosa er sønn av en mafiasjef. Han er også søskenbarnet til Denaro. Han har sett den sicilianske mafiaen på nært hold. Han har valgt å ta opp kampen mot kulturen.

– Nå er den virkelige kampen kulturell. Nå må du endre folks mentalitet, sier Cimarosa.

Cimarosa tror tankegangen lever videre. Vi må begynne med undervisning i skolen, sier han. Han arrangerte en demonstrasjon mot mafiaen etter Denaro ble arrestert.

– Mafiaen er ikke så uslåelig som den trodde den var. Jeg føler seg nå litt tryggere.

Andre grupper i Italia har tatt over for Cosa nostra, mener eksperter. Spesielt gruppen ‘Ndrangheta. De holder til i den sørlige regionen Calabria. Den kriminelle organisasjon er en av verdens rikeste og mektigste.

Cosa nostra klarte å holde Denaro beskyttet i mange år. Han ble hjulpet av kulturen «omertà». Det betyr at medlemmer av mafiaen har taushetsplikt. Å bryte plikten blir sett på som et stort svik.

Vanlige personer blir også rammet av taushetsplikten i noen områder. Der mafiaen står sterkt, skal ikke folk samarbeide med politiet.

– Mafiaen baserer all sin styrke på frykt. Derfor er folk redde for å avsløre seg selv, sier Cimarosa.

Faren til Cimarosa hadde giftet seg inn i Denaro-familien. Han hjalp dem på flere måter. Men han hjalp politiet etter han ble arrestert. Han brøt da taushetsplikten.

Dette ble vanskelig for Cimarosa og hans familie.

– Vi mottok aldri direkte trusler. Men det skjedde ting jeg trodde kunne være beskjeder, forteller han.

Som at hesten hans ble funnet død. Farens grav ble ødelagt to ganger. Han tenkte nesten daglig på å forlate Sicilia.

Cimarosa føler seg mindre alene nå. Da Denaro ble arrestert, viste mange mennesker at de var glade. De jublet i gatene.

Etter arrestasjonen gikk elever fra videregående skole ut i gatene i byen. De sang «Castelvetrano er vår, ikke din».
Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå