Verden

75 år uten Mahatma Gandhi

Millioner har indere har kommet seg ut av fattigdom. Og landet er ikke langt unna å bli det mest folkerike landet.

For 75 år siden ble Mahatma Gandhi drept. Han ble 78 år gammel.

Gandhi var en indisk politiker. Han var leder for den indiske nasjonalist-bevegelsen. Inderne var styrt av Storbritannia på denne tiden. Gandhi startet aksjoner for at India skulle bli et fritt land.

Fra 1947 ble India selvstendig. Gandhi var en stor årsak til at India klarte det. Og han blir sett på som «Indias far». Navnet til Gandhi viser også hvor stor han var for India. Mahatma betyr «stor sjel».

En annen ting gjorde han også spesiell. Han brukte aldri vold. Gandhi var motstander av all krig og vold. Han valgte heller å sultestreike. Eller så nektet han å samarbeide med britene. Gandhi ble fengslet flere ganger.

Hvert år er 2. oktober en festdag. Da feirer folk Gandhi. De kaller dagen for Gandhi Javanti (Gandhi-jubileet).

India er yoga, Bollywood-film, mat med krydder og sterke farger. Det er verdens største demokrati. Hvilke utfordringer har et så folkerikt land?

Siden Gandhis død er det mye som har skjedd med India. De er blitt selvstendig. De har blitt veldig gode på IT og teknologi. Og mange har kommet ut av fattigdom. Samtidig er de i ferd med på bli det mest folkerike landet.

Selv om mange har kommet seg ut av fattigdom, er det fortsatt store ulikheter. Det sier også professor Arild Engelsen Ruud. Han er ekspert på India.

– Det er ganske stor forskjell på Norge og India, sier Ruud til Klar Tale.

Ruud nevner også kvaliteten på luft, stort behov for jord, klima og atomvåpen som andre tema som er viktig for India. Les mer om hva Ruud sier om dette.

---

Kort om saken

  • For 75 år siden ble Mahatma Gandhi drept.
  • Han kjempet for å gjøre India selvstendig. Og det klarte han.
  • Mye har endret seg etter 75 år. Både når det gjelder fattigdom, teknologi og befolkning.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå