Verden

Kan konflikten mellom Israel og Palestina løses?

Snart 75 år har gått siden 750.000 palestinere måtte flykte fra hjemmene sine. Finnes det en løsning på konflikten?

Vestbredden og Øst-Jerusalem har hatt nye angrep den siste tiden. Det gir oss en påminnelse om verdens eldste flyktningkrise. Og okkupasjonen som aldri tok slutt.

---

Hva er okkupasjon?

  • Okkupasjon er å ta makt over et annet land sitt området, med bruk av militær eller annen makt. Når det gjelder Israel og Palestina-konflikten er det Israel som har okkupert flere områder hvor palestinere bodde.

---

Kartet viser områdene hvor palestinerne holder til. Du ser områdene markert med rød farge. Det er også disse områdene det ofte er angrep.

Snart 75 år har gått siden 750.000 palestinere måtte flykte fra hjemmene sine. Over 400 palestinske landsbyer ble ødelagt. Da det hele var over, hadde 80 prosent av palestinerne mistet hjemmene sine.

De fleste flyktningene fant veien til nabolandene. Mens andre havnet på Vestbredden og Gazastripen. Der var det flere telt som ble satt opp. Teltene ble etter hvert til skur. Der lever flyktningene og deres familier fortsatt.

Konflikten mellom Israel og palestinerne er gammel. Ifølge verdens-organisasjonen FN har det blitt kalt verdens vanskeligste konflikt. Den handler om landområder, kontroll og grenser – men også om Jerusalem. Palestinerne mener byen er deres hovedstad. Det mener også israelerne.

– Det er ingen som ønsker å være på flukt. Dette er et svik fra hele verden. Det sier Philippe Lazzarini til nyhetsbyrået NTB.

Flere av palestinerne flyktet til Syria. Der var Lazzarini nettopp på besøk.

– Det var forferdelig. Jeg håpet at vi hadde nådd bunnen for noen år siden, da krigen fortsatt raste. Men situasjonen blir bare verre og verre, sier han.

– Ein el-Tan-leiren er helt ødelagt. Nå er det vinter. Og de har verken varme eller brensel. De har ingenting.

Lazzarini sier situasjonen er håpløs.

Det siste året har det blitt enda verre på Vestbredden og Gazastripen. 183 palestinere ble drept av israelske styrker, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA). Blant dem 39 mindreårige og åtte kvinner.

– Fjoråret var et av de dødeligste siden FN begynte å føre statistikk for 15 år siden, sier Lazzarini.

Bare den første måneden av det nye året er over 30 palestinere drept på Vestbredden. Og 2023 kan dermed bli enda verre enn 2022.

Sist torsdag ble ti palestinere drept. Blant dem en 60 år gammel kvinne. Dagen etter drepte en 21 år gammel palestiner sju personer fra Israel utenfor en synagoge.

– Vi er ekstremt bekymret over den økende volden på Vestbredden, sier Lazzarini. Det samme sier Anniken Huitfeldt. Hun er Norges utenriks-minister.

– Slike angrep mot vanlige folk er helt uakseptable, sier Huitfeldt.

Hun sier også det er forferdelig at så mange palestinere har blitt drept. Huitfeldt ber israelske soldater være mer forsiktig.

– Sivile må beskyttes. Og menneske-rettighetene må respekteres, sier hun.

Lazzarini sier at situasjonen på Gazastripen fortsatt er veldig ille. Israel trakk seg bort fra Gazastripen for 18 år siden. Men de passer fortsatt veldig på. Blant annet kontrollerer de luftrommet og kysten, som gjør det umulig for palestinere å gjøre noe.

Flyktningene som er der får hjelp av FN. Lazzarini sier at de gir mat til over 1 millon palestinere hver dag på Gazastripen.

Israels nye regjering har også skapt problemer. Partiet som styrer er på høyresiden av politikken. De lagde nye regler mot palestinere. Blant annet må de betale ekstremt mye skatt.

– Alle er bekymret og frykter at slike regler vil føre til mer vold på Vestbredden. Dette kan ikke være bra for noen, sier Lazzarini.

---

Kort om saken

  • Konflikten mellom Israel og Palestina startet for 75 år siden.
  • Nå frykter eksperter at konflikten blir verre.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå