Verden

Land i Afrika vil få slutt på aids blant barn innen 2030

Tolv afrikanske land er enige om en plan. Målet er at ingen barn skal være syke med aids i 2030.

Hvert femte minutt dør det et barn som følge av sykdommen aids, ifølge UNAIDS. De jobber med kampen mot sykdommen i verdens-organisasjonen FN.

I fjor laget UNAIDS målet om at ingen barn skal måtte leve med aids i 2030. Onsdag sa 12 afrikanske land at de vil jobbe for å nå dette målet. Det skjedde under et møte i byen Dar es Salaam i Tanzania.

De tolv landene er Angola, Kamerun, Elfenbenskysten, Kongo, Kenya, Mosambik, Nigeria, Sør-Afrika, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe.

En medisin gjør at smitte med hiv blir hindret i å bli sykdommen aids. I dag får tre av fire voksne smittede denne medisinen. Men bare halvparten av de smittede barna i verden får denne.

Winnie Byanyima er sjef i UNAIDS. Hun sier hun har håp om at målet kan nås.

– Dette er en kamp som kan vinnes. Det er en kamp for våre barn, sa hun i forbindelse med onsdagens møte.

Tedros Adhanom Ghebreyesus er også optimist. Han er leder i Verdens helseorganisasjon WHO.

– Vi har alle verktøyene vi trenger for at dette skal bli virkelig. Men vi trenger engasjementet og handlingene deres, sa han til de som var med på møtet.

Planen for å nå målet kan bli delt i fire deler.

Små barn skal bli testet for hiv. Gravide kvinner som er smittet skal få mer behandling. Kvinner som ammer barn skal få hjelp til å unngå smitte med hiv. I tillegg skal landene jobbe for at landene skal få bedre tilgang til et helsetilbud.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå