Verden

Afrika har blitt mindre trygt og demokratisk

Afrikanske land har fått mindre demokrati og det har blitt mindre trygt det siste tiåret. Det viser ny rapport.

Afrika har fått mindre demokrati. Og det har blitt mindre trygt det siste tiåret. Det viser ny rapport.

Rapporten heter Ibrahim Indeks of African Governance. Og er laget av en stiftelse som er laget av Mo Ibrahim. Han er en forretningsmann fra Sudan. Han lagde mobilselskapet Celtel, som han solgte for 35 milliarder kroner. Disse pengene bruker han nå på stiftelsen sin.

Han jobber for å få mer demokrati. Og at afrikanske land har respekt for menneske-rettigheter.

Flere ting har ført til at afrikanske land sliter. For å nevne noen er krig og konflikt, pandemi, korrupsjon og dårlige ledere bidratt til dette.

Russlands angrep mot Ukraina har også ført til følger for afrikanske land. Blant annet har det ført til dyrere energi og matvarer.

Vesten har gjort det de kan for å hjelpe folk på flukt fra Ukraina. Og det har ført til at andre konflikter har fått mindre oppmerksomhet. Mange afrikanske land sliter veldig mye nå.

Rapporten ser på 54 afrikanske land. Og det er alle landene. Rundt 30 av landene har fått det verre. Både når det gjelder sikkerhet og respekten for menneske-rettigheter.

70 prosent av afrikanere har det vanskelig. Det er rundt 1,2 milliarder av de som bor der.

Nigeria er et av landene rapporten skriver om. Der ble demonstranter uten våpen skutt og drept under en demonstrasjon for tre år siden. De demonstrerte mot politivold. Sudan opplevde også noe av det samme. Det ble 120 demonstranter drept for to år siden. Det skjedde under protester mot militæret som tok makta.

Eksemplene på land der utviklingen går galt er mange. Sør-Sudan, Guinea-Bissau og Somalia er alle land som er langt nede på lista, ifølge rapporten.

Men noe positivt er det også. Flere afrikanske land har bygd ut mobil og internett. Helsetjeneste for barn og gravide har blitt bedre. Og det samme har tilbudet til utdanning.

– Men krefter holder oss tilbake, ifølge rapporten.

Mauritius, Seychellene og Tunisia er alle land som gjør det bra. Også Gambia har utviklet seg godt. Både med mer demokrati og mer respekt for menneske-rettigheter.

Murithi Mutiga har sett på rapporten. Han er ledes for Afrika-avdelingen til International Crisis Group.

Han sier at åtte av de ti landene som er mest fredelig, er også de med minst korrupsjon.

Mutiga er bekymret over utviklingen til flere afrikanske land.

---

Kort om saken

  • Afrika har blitt mindre trygt og demokratisk det siste tiåret.
  • Årsaken er både Ukraina-krigen, dyr mat og strøm og korrupsjon.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå