Verden

Flere typer kjemikalier kan bli forbudt i Europa

Norge og flere andre land har laget et forslag om å forby en type kjemikalier i Europa.

Europa — Forslaget gjelder type stoffer som blir kalt PFAS. Forskere jobber med å få full oversikt over hva stoffet gjør med helse og miljø.

Men ifølge nyhetsbyrået Reuters er det anslått at det har store følger. I Europa kan det forårsake helseskader for mellom 580 og 930 milliarder kroner hvert år.

Espen Barth Eide sier at stoffet er et av de mye brukte stoffene som bekymrer. Han er klima- og miljøminister.

Norge og flere land har vært med på å lage et forslag. Det ble sendt inn til Den europeiske union (EU) i januar. Tirsdag kunne de fortelle mer om forslaget. Målet er at et forbud kan være klart i løpet av 2025 eller 2026.

I fjor ble det kjent at det er mulig å finne PFAS i regnvann over hele kloden. Kanalen NRK skrev en sak om en studie på temaet. Stoffene blir spredd av hav- og luftstrømmer. De blir også kalt «evighets-kjemikalier» fordi det er stoffer som er vanskelig for naturen å bryte ned.

Eide mener det er viktig at Norge og flere land nå vil forby alle PFAS-stoffer. Det vil gjøre det umulig å bytte ut en type PFAS med en annen. De vil likevel ha noen unntak der det mangler alternativer til slike stoff.

Ifølge Eide kan et forbud i EU og EØS bidra til strengere regler i resten av verden også.

– Produsenter som vil selge varer til EU, må forholde seg til forbudet. Da håper vi at de også vil velge samme standard i eget land, sier han.

PFAS inneholder fluor. De blir brukt i blant annet klær, som belegg i stekepanner, i sminke, medisin og emballasje. Men også i fly og biler. Årsaken er at de tåler ekstreme temperaturer og sterke kjemikalier.

Reglene for noen av stoffene er allerede strenge i EU og EØS. De blir strengere i andre deler av verden også. Blant annet i USA. Der lover noen selskaper å slutte med bruken innen 2025.

Andre selskaper advarer om at det i noen tilfeller kan være umulig å finne alternativer til PFAS. Nyhetsbyrået Reuters melder at selskaper vil få mellom 18 måneder og 12 år på å finne alternativer om forbudet blir vedtatt.

Det er ventet at det vil bli utslipp av stoffet til miljøet også etter dette. Årsaken er at produkter med PFAS fortsatt vil være i bruk.

I 2020 ble det anslått at det i Europa var et årlig utslipp på 75.000 tonn PFAS.

Miljødirektoratet sier stoffene er å finne nesten over alt. Både i vann, planter, dyr og i blodet til de fleste voksne og nyfødte barn.

– Det er helt nødvendig å ha mindre utslipp av PFAS. Ellers vil det samle seg opp mer av stoffene i miljøet. På lengre sikt vil det kunne få stor effekt for helse og miljø, sier Ellen Hambro. Hun er direktør i Miljødirektoratet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå