Verden

Salman Rushdie sliter etter angrepet i fjor

I august ble Salman Rushdie knivstukket under et foredrag. Han sier at det har vært vanskelig å skrive i tiden etter angrepet.

Rushdie presenterte tirsdag sin nye bok «Victory City». Boka får navnet «Seiersbyen» på norsk. Boka er den første han har skrevet etter angrepet. Rushdie har snakket med magasinet The New Yorker om at han har slitt med vansker det siste halve året.

– Det er noe som heter PTSD, vet du, sier Rushdie.

PTSD er post-traumatisk stress-lidelse. Folk kan få dette etter å ha opplevd noe dramatisk. Et kjennetegn er at folk med PTSD opplever en traumatisk hendelse på nytt i tankene sine. De kan også ha stadige mareritt om det som skjedde.

– Jeg har syntes det er veldig, veldig vanskelig å skrive. Jeg setter meg ned for å skrive, og ingenting skjer. Jeg skriver, men det er en kombinasjon av at det er tomt og av søppel. Det er ting jeg skriver en dag og sletter dagen etter. Jeg sliter fortsatt, egentlig, sier Rushdie.

Agenten hans sier til avisa The Guardian at boka kommer til å bli markedsført uten at Rushdie er med for å møte folk.

Han ble i august i fjor angrepet av en 24 år gammel mann med kniv. Rushdie ble stukket 18 ganger i halsen og i overkroppen. Angrepet skjedde da han skulle ha et foredrag om kunstnerisk frihet i byen New York i USA.

Rushdie sier at mange av skadene er leget. Men han sliter med å skrive. Årsaken er at han mangler følelser ytterst på noen av fingertuppene. Han er også blitt blind på ett øye.

– Jeg har det bedre. Jeg har det ikke så ille med tanke på det som skjedde, sier Rushdie.

Han har i over 30 år levd med drapstrusler. I 1989 beordret ayatolla Khomeini at Rushdie skulle drepes. Årsaken var at han hadde skrevet boka «Sataniske vers». Khomeini var åndelig leder i Iran i 1989.

Siste utgave

På forsiden nå