Verden

Trodde hun kom til å dø i jordskjelvet

– Jeg var livredd, sier Ebru på telefon fra Tyrkia.

Det har knapt gått fem dager siden jordskjelvet. I Tyrkia graver de fram døde mennesker. Noen er fortsatt i live etter over 100 timer i ruinene. Skjelvet har krevd nær 22.000 liv i Tyrkia og Syria til sammen.

Bildet viser folksom varmer seg. I bakgrunnen er en sammenrast bygning.

Ebru Yeshilel er bare glad for å være i live. Det trodde hun ikke natt til mandag. Da rystet det kraftige skjelvet og etter-skjelv Tyrkia. 30-åringen var i samme bygning som moren. De bor i byen Malatya øst i Tyrkia. Byen er hardt skadd. Hjemmene til folk er knust til små biter.

– Jeg var livredd, forteller hun på telefon fra Istanbul.

I en leilighet i Oslo bor onkelen Haci Kara Duman. Han ringer niesen i hjemlandet. Datteren hans hjelper både Yeshilel og han selv med å oversette fra tyrkisk til engelsk. Planen var å intervjue Dumans søster, som er Yeshilels mor. Men hun er helt utslitt. Hun klarer ikke å fortelle.

n

For tre år siden opplevde familien et annet jordskjelv. Det ødela huset de bodde i. Yeshilel husker at hun mandag tenkte at hun overlevde det første skjelvet. Men ikke skjelvet som kom nå. Også moren fryktet for livet, forteller hun.

– Jeg er OK. Jeg lever. Men jeg tenker på dem som ligger i ruinene, sier 30-åringen.

Yeshilel forteller at folk skrek. De løp ut i pysjamas og uten sko. Hun og flere andre søkte tilflukt i biler på gata. De satt iskalde i minsusgrader og ventet, uten å ha drivstoff på bilen. Det første skjelvet rystet dem. Så kom det enda ett en stund etter, og da raste bygninger sammen i nærheten. Heldigvis var de tomme for folk.

Yeshilel er usikker på hva som skjer nå. Hun jobbet ved et tannlegekontor. Men hun vet ikke hva som skjedde med jobben hennes. De er også usikre på når de kan dra tilbake og hente tingene sine.

Tilbake i leiligheten i Oslo er Haci Kara Duman bekymret. Hans 83 år gamle mor fikk også merke jordskjelvet på nært hold.

n

– Jeg er veldig bekymret for henne. Hun er 83 år gammel og høres trist ut på telefonen, sier han. Hun bor hos en venn. Sønnen hennes, Dumans bror, er der sammen med henne. Han er også husløs etter jordskjelvet.

Duman og familien kan ikke dra til Tyrkia. De er flyktninger. Han ringer moren ofte for å høre hvordan det går. Men det er ikke alltid like lett å nå gjennom på telefon etter katastrofen.

Da Duman fikk høre om jordskjelvet, fikk han sjokk. Selv om han visste det kunne skje i dette området.

– Jeg ringte familien for å høre stemmene deres. Jeg ble veldig lettet over at de var i live, sier han.

Klar Tale har vært i kontakt med flere tyrkere etter skjelvet. Både de som bor i Norge og i Tyrkia. Én sier at to av søskenbarna døde i jordskjelvet. Også barn døde. Heldigvis er hans nærmeste familie i live.

Fatih Kirac bor i byen K.Maras i Tyrkia. Det er selve «senteret» for jordskjelvet, sier han. Mye av husene ligger i grus. Ambulanser og likbiler kjører fram og tilbake, ifølge avisa VG. De er til stede.

– Vi hadde to jordskjelv på samme dag. Begge var voldsomme, sier Kirac til Klar Tale.

Familien er trygg, men huset deres er skadd.

– En tredjedel av bygningene har falt sammen i byen vår, sier han. Kirac frykter at enda flere ligger døde i enkelte områder. Redningsfolk har slitt med å komme til.

– Det ligger folk under bygningene, sier han.

n

---

Fakta: Jordskjelv i Tyrkia og Syria

  • Tyrkia og Syria opplevde et voldsomt jordskjelv natt til mandag. Det kom flere etter-skjelv.
  • Nærmere 22.000 personer er døde i landene, ifølge tall fredag.
  • Tyrkia er hardest rammet.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå