Verden

Kan den neste pandemien komme fra fugler?

Det er fortsatt uklart nøyaktig hva som skjedde før korona spredte seg til hele verden. Men også andre sykdommer kan spre seg mellom arter. Og det uroer ekspertene.

Zoonose. Ordet beskriver sykdom som kan smitte mellom ulike arter av dyr og mennesker. Ebola, apekopper og korona er eksempler på slike sykdommer.

Sykdommene er gamle. Men det har vært sjelden at de sprer seg til folk. Og smitte mellom folk har vært enda sjeldnere. Korona viste at dette kan endre seg på kort tid.

Fugleinfluensa er en sykdom som kan være svært farlig for mennesker. For nesten 20 år siden var det stor uro for at sykdommen skulle smitte mellom mennesker.

Men svært få blir smittet uten å ha kontakt med fugler. Smitten har bare spredd seg mellom fugler. Andre dyr smitter ingen andre om de får viruset.

Fram til høsten 2022. I Galicia nordvest i Spania ble det funnet mange døde fugler. Den første uka i oktober ble mange minker på en pelsgård syke. Tanken var at det kunne være korona, siden folk kan smitte mink med sykdommen.

Så begynte mange av dem å dø. Tre ganger flere enn det som var vanlig, ifølge forskere. Etter to uker døde en stadig større andel. Over fire prosent av minkene døde hver uke, skriver avisa El Pais.

Flere av dyrene ble testet for smitte. Og det ble funnet et virus som minnet om en form for fugleinfluensa som også er funnet i Spania rundt samme tid.

Eksperter frykter at dette kan være et tegn på at viruset har endret seg nok til å smitte mellom dyr. Og det er noe av det verste som kan skje, sier legen Jeremy Farrar. Han er ekspert på sykdommer som kan bli et problem i framtiden.

– Det er en av de største farene for en katastrofal influensa-pandemi. Hvis en influensa fra fugler eller dyr endrer seg, kan de også endre seg slik at de smitter mellom ulike pattedyr. Hvis de også endrer seg slik at smitten kan skje mellom mennesker, så har vi lite til ingen immunitet mot smitten, skriver Farrar på Twitter.

Uten immunitet vil også flere mennesker kunne bli smittet.

– Utbruddet hos minkene har bekreftet det jeg har fryktet. Viruset kan spre seg effektivt mellom pattedyr, sier Thijs Kuiken ifølge avisa New York Times. Han er veterinær og forsker på virus som kan spre seg mellom arter. Han jobber ved det medisinske senteret på Erasmus University i Nederland.

Forskere sier at du og jeg skal vente før vi blir veldig bekymret. For det er ingen tegn på at smitten kunne spredd seg videre til mennesker denne gangen.

– Bør vi få panikk for dette? Nei. Men skal vi være ekstra oppmerksomme og forberedt på at noe kan gå galt? Jeg mener at vi absolutt bør det, sier Chrissy Eckstrand til New York Times. Hun forsker også på sykdom hos dyr, men ved Washington State University.

Nichola Hill forsker på virus ved University of Massachusetts Boston. Hun sier at viruset må endre seg mer før det kan bli virkelig farlig for mennesker.

– Viruset mangler de egenskapene som det må ha for å kunne spre seg raskt mellom mennesker, sier Hill.

Men det er fortsatt viktig å hindre at viruset sprer seg til andre dyr enn fugler, sier hun. For det er en sjanse for at viruset får de rette egenskapene. Og det kan skje hver gang viruset tilpasser seg et nytt dyr.

– Vi ruller en terning hver eneste gang, sier hun til kanalen ABC News.

---

Fugle-influensa

  • Influensa fra fugler kan være svært farlig for mennesker.
  • Men viruset må endre seg for å kunne smitte mellom mennesker.
  • Nylig har eksperter sett at viruset kan smitte mellom andre pattedyr.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå