Verden

– Verden har glemt Syria

Det har tatt lang tid for Syria å få hjelp etter jordskjelvet.

– Verden har glemt millioner av syrere som har slitt i årevis. Nå er området rammet av enda en katastrofe, sier Mike Ryan. Ryan jobber hos Verdens helse-organisasjon (WHO).

Ryan mener jordskjelvet har gitt landet oppmerksomhet igjen. Men millioner av syrere har slitt i årevis, sier Ryan.

25.000 mennesker er bekreftet døde i Tyrkia og Syria etter jordskjelvene. Dødstallene vil fortsette å stige, sier eksperter.

Ryan sier at Syria nå får en ny katastrofe. Liv går tapt fordi det ikke er blitt levert medisinsk nødhjelp til området, sier han.

– Hvis de ikke har utstyr, så kan de ikke gjøre jobben. Det er som å si til en brannmann at han må slukke en brann uten en brannslange.

Den første internasjonale hjelpen kom fram til Syria sent. Det kom til deler som er kontroller av opprørsgrupper tre dager senere. Da var håpet om å finne overlevende i ruinene svekket.

Bab al-Hawa er den enste overgangen til grensen mellom Tyrkia og Syria som er åpen. Denne ble delvis ødelagt av de to kraftige jordskjelvene.

Hvite hjelmer opererer i Syrias opprørs-kontrollerte områder. Det er en syris hjelpe-organisasjonen. De har kritisert verdens-organisasjonen FN.

har rettet kraftig kritikk mot FN for ikke å ha sendt noe hjelp til Syria de første dagene etter skjelvene.

– FN har begått en forbrytelse mot det syriske folket i nordvest. FN må be om unnskyldning til det syriske folket, sier Raed Saleh til nyhetsbyrået AFP. Saleh er gruppas leder.

Gruppa må skaffe tak over hodet til titusener av familier, opplyser Saleh. Familiene har mistet hjemmene sine. De mangler også oppvarming og hygieneartikler. De har ikke tilgang til rent vann.

António Guterres er generalsekretær i FN. Guterres ville ha tillatelse til å åpne flere overgangen mellom Tyrkia og Syria. Han spurte FNs sikkerhetsråd torsdag. Overgangene har vært stengt i flere år.

Stengingen skyldes en konflikt mellom blant annet USA og Russland. Russland vil at nødhjelp skal sendes til landet via den syriske byen Damaskus. Og andre områder som er kontrollert av regjeringen.

USA og andre vestlige land vil levere hjelpen direkte. Til blant annet områder som er kontrollert av kurdere. De holder fast på sanksjoner mot det syriske regimet.

Det har vært en kamp mot klokka for å redde liv, har Tedros Adhanom Ghebreyesus advart om. Han er WHOs generaldirektør. Situasjonen forverres av at været er svært kaldt. Regionen rammes også av en rekke etterskjelv. Det gjør at folk bor under åpen himmel.Siste utgave

På forsiden nå