Verden

Krigen splittet den unge, ukrainske familien

19 år gamle Vlada Jusjtsjenko måtte reise fra Ukraina da krigen startet. Hun var gravid og flyktet til Romania, der ble sønnen født. Åtte måneder gammel og han har fortsatt ikke møtt faren sin.

Vlada Jusjtsjenko måtte flykte fra Ukraina. Hun er bare 19 år gammel. Hun flyktet til Romania. Det gjorde også 110.000 andre ukrainske flyktninger. Fleste av dem var kvinner og barn. Menn har forbud mot å forlate Ukraina. Og må kjempe for landet.

– Ingen trodde at krigen skulle bryte ut. Og vi kunne ikke forestille oss at vi ikke skulle få være sammen, sier Jusjtsjenko.

19-åringen bor nå i byen Brasov med sønnen Daniel, sin mor og dødssyke bestemor.

Ved siden av å ta seg av Daniel forsøker hun å fortsette å studere. Hun studerer matematikk og fysikk ved Kyiv Polytechnic Institute. All undervisning foregår på nettet.

– Det tok lang tid før vi klarte å slippe hverandre, sier Jusjtsjenko. Det sier hun om da hun måtte ta farvel med mannen sin.

– Vi ville virkelig ikke dette. Men vi forsto samtidig at vi måtte gjøre det, for min og babyens helse og sikkerhet.

Etter hvert som dagene har gått, har lengselen etter barnefaren økt. Yaroslav er 21 år gammel og er faren til Daniel. De kan kun holde kontakten gjennom telefonen.

– Noen ganger gråtet vi. Men vi er alltid veldig glade når vi ser hverandre på video, sier Jusjtsjenko.

– Da Daniel ble født, sendte jeg ham et bilde så fort jeg kunne. Det var veldig mye følelser. Han ble veldig glad, og det var et øyeblikk jeg aldri glemmer, sier hun.

Selv om de ønsker å holde kontakten ofte, er det ikke alltid mulig. De siste månedene har Russland angrepet områder som ødelegger energien til Ukraina. Og mange har vært uten strøm.

Det har ført til at det å holde kontakt har vært vanskelig. Jusjtsjenko kan få panikk når hun ikke får tak i Yaroslav. Men han prøver å berolige henne. Det har blitt vanlig med strømbrudd. Og hun må ikke få panikk selv om hun ikke når ham, trøster han.

– Det er veldig vanskelig å se på nyhetene og se all elendigheten. Alle rakettangrepene, alle de drepte, sier hun.

Jusjtsjenko sier at hun hver dag ber for at det skal gå bra for Yaroslav og resten av ukrainerne som kriger. Og hun sier at troen hennes hjelper henne til å tåle alle prøvelsene.

– Jeg ber for helsen til familien min og for vennene mine. Jeg ber for fred og for styrke til å bære alt dette, sier hun.

– Jeg går også svært lange turer, noen ganger hele dagen.

Siden krigen startet for et år siden, har over åtte millioner ukrainere flyktet fra landet. Og europeiske land har tatt imot mange av dem.

Mer enn 4.000 har registrert seg hos Brasvovs migrasjonssenter.

Jusjtsjenko treffer ofte andre ukrainske mødre som hun kan snakke med.

– Jeg føler meg trygg her. Vi får mye hjelp, noe jeg er veldig takknemlig for, sier hun.

– Men selvsagt, aller helst vil hun at Ukraina skal vinne krigen sånn at de kan reise hjem. At Daniel kan møte faren sin. Og at de kan være samlet som familie.

– Det kommer til å bli et møte vi aldri glemmer. Barnet vårt er vår store lykke, sier hun.

---

Kort om saken

  • Vlada Jusjtsjenko er 19 år gammel.
  • Hun måtte flykte fra Ukraina da krigen startet. Hun flyktet samtidig som hun var gravid.
  • Hun fødte da hun kom til Romania. Faren til barnet er fortsatt igjen i Ukraina. Og har aldri møtt barnet sitt.

---

Siste utgave

På forsiden nå