Verden

Et land uten mye strøm

Strømkrisen i Sør-Afrika truer landets økonomi.

Cyril Ramaphosa erklærte nasjonal krisetilstand forrige uke. Han er Sør-Afrikas president. Landet er rammet av strømkrise. Det er historiens verste.

Strømbruddene har pågått i flere år. Men det har blitt verre de siste månedene. Det statlige firmaet Eskom driver el-nettverket. De har mye gjeld.

Eskom har ikke klart å levere like mye strøm som folk trenger. De sliter med å holde fyringen med kull i gang.

Ramaphosa erklærte krisetilstand for en grunn. Det åpnes for mer midler og ressurser til å fikse problemene.

– Energikrisen er en eksistensiell trussel mot vår økonomi og vårt sosiale system, sa Ramaphosa. Han holdt tale i nasjonalforsamlingen.

Ramaphosa ble tre kvarter forsinket. Medlemmer av partiet «Economic Freedom Fighters» prøvde å stoppe ham. De mener han burde slutte som president.

Sørafrikanerne er stadig mer oppgitt over tilstanden i landet. De sliter med flere problemer. Slik som økende kriminalitet og høy arbeidsledighet. Inflasjonen blir høyere. De mangler vann.

Strømbruddene kommer på toppen av det hele. Det tvinger befolkningen til å være uten strøm i opptil tolv timer hver dag. Det er innført planlagte strømbrudd. Det skal bidra til at det energisystemet klarer seg.

I 2022 var det mer enn dobbelt så mange strømbrudd som noe annet år, skriver kanalen CNN. I forrige måned fikk folk et spesielt råd. De ble rådet om å begrave de døde innen fire dager. Et begravelsesbyrå advarte om at kroppene ville bryte ned. Det er på grunn av strømbruddene.

Små bedrifter sliter også, skriver CNN. Situasjonen setter økonomisk vekst og arbeidsplasser i fare.