Verden

Ville spekulasjoner om hva som er skutt ned i USA

I USA har fire ting blitt skutt ned fra lufta. Mange har sine egne idéer om hva disse tingene er. Noen tror de kan være fra Kina, og andre snakker om romvesener.

Først skjøt USA ned en stor ballong som hadde fløyet over USA. De mener den er fra Kina, og kan ha blitt brukt til å spionere. Ballongen skal ha vært like stor som tre busser. Kina sier ballongen bare ble brukt til å varsle vær.

I dagene etter er det blitt skutt ned tre andre ting fra lufta over USA og Canada. Myndighetene har sagt lite om hva de har skutt ned. Det har ført til rykter, feil informasjon og konspirasjons-teorier.

– Det blir en etterforskning. Vi vil nok få mer informasjon etter hvert, men så langt har disse sakene gitt en mulighet til folk som ønsker å spekulere eller bidra til uro, sier Jim Ludes. Han er tidligere forsvars-analytiker. Nå leder han et senter for internasjonale relasjoner ved Salve Regina University.

– Vi får i hvert fall delvis mer informasjon. For myndighetene holder også mye hemmelig, sier han.

Myndighetene har sagt at det er mye de ikke vet om de tre tingene som er skutt ned. Blant annet hvordan de svevde, hvem som har laget dem og om de er brukt til å spionere.

Men myndighetene i USA mener at tingene i alle fall ikke har vært en militær trussel. Og at det er lite trolig at de tre siste tingene er fra Kina.

I sosiale medier sprer teoriene seg. Noen brukere mener president Joe Biden har plassert tingene slik at de kunne bli skutt ned. Og at det blir brukt for å distrahere folk fra andre saker som haster mer.

Eksempler på dette er krigen i Ukraina, innvandring og andre politiske saker.

Det har også vært bråk om at lignende hendelser kan ha vært holdt skjult i tiden Donald Trump var president. Dette førte til drapstrusler mot tidligere ansatte hos myndighetene. Disse har nektet for å holde noe slikt skjult.

Andre teorier har lite med amerikansk politikk å gjøre. Noen mener at tingene som ble skutt ned var fra verdensrommet. Nemlig at det var romskip, eller en ufo (uidentifisert flyvende objekt).

I sosiale medier er det delt bilder som skal viser ufoer. Og ifølge Google Trends har folk søkt stadig mer etter begrepet «ufo» de siste dagene. Slik skal det være i hele verden.

– Ingen ting å være bekymret for. Det er bare noen av vennene mine som kommer innom, skrev Elon Musk som en vits på Twitter. Han er sjef for blant annet SpaceX. Det er et selskap som har et mål om å sende mennesker til planeten Mars.

Det hvite hus har prøvd å avvise rykter om at det er snakk om romvesener.

– Jeg vet at det har vært spørsmål og bekymringer rundt dette. Men det er ingen, ingen tegn på romvesener eller at noe av dette er fra verdensrommet, sa Karine Jean-Pierre til media. Hun er pressesekretær i Det hvite hus.

Mange av teoriene har en ting til felles. De viser lite tillit til de valgte lederne i USA.

– Myndighetene må ta hensyn til to behov. Til at folk ønsker å vite mer og til sikkerheten og forsvaret av landet, sier Ludes. Han sier at informasjon neppe er nok for de som allerede var kritiske til Biden. Eller til å hindre at folk sprer falske historier og rykter på internett.

Siste utgave

På forsiden nå