Verden

Kina er bekymret for konflikten i Ukraina

Kina sier de er bekymret for konflikten i Ukraina. Andre land er bekymret for om de vil sende våpen til Russland.

Kina er bekymret over at konflikten i Ukraina eskaleres. Det sier utenriksminister Qin Gang. Det er mulighet for at situasjonen kommer ut av kontroll, sier Gang.

– Kina skal samarbeide med verdenssamfunnet, sa Gang i en tale om global sikkerhet tirsdag.

24. februar er det et år siden Russland gikk inn i Ukraina med soldater. Utenriksministeren mener Kina skal «fortsette å fremme fredssamtaler».

– Vi oppfordrer også visse land til å slutte å legge skylden på Kina.

Gang snakket om påstander fra USA. Påstanden er at Kina kan komme til å sende våpen til Russland. Kina har avvist påstanden.

Kina inngikk partnerskap med Russland i fjor. De har ikke fordømt Russlands invasjon av Ukraina.

Kina skal legge fram et forslag denne uken. Målet er å finne en politisk løsning på Ukraina-krisen. Gang snakket også om Kinas egne interesser i talen. Folk har uttrykt bekymring for at Kina vil ta over Taiwan.

Gang sa at andre land «må slutte med å lage oppstyr ved å rope Ukraina i dag, Taiwan i morgen».

Kina ser på Taiwan som sitt. Taiwan har vært selvstyrt og atskilt fra Kina siden 1949.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakket om Kina på mandag. Han er bekymret for at Kina og Russland går sammen. Da vil krigen i Ukraina være en verdenskrig, sa Zelenskyj i et intervju. Han ble intervjuet av den tyske avisa Die Welt.

– For oss er det viktig at Kina ikke støtter Russland i denne krigen. Jeg vil at de skal være på vår side, men for øyeblikket tror jeg ikke det er mulig, sa Zelenskyj.

Siste utgave

På forsiden nå