Verden

Unge velgere kan styre Nigeria i ny retning

Lørdag skal Nigeria velge ny president. Unge velgere håper de kan styre et av Afrikas rikeste land i en ny retning.

Selv om Nigeria er et rikt land, så er det likevel preget av korrupsjon og vold. Flere unge velgere håper på en endring når en ny president skal bli valgt lørdag.

Amanda Iheme skal stemme for første gang. Hun har bestemt seg for hvem hun skal stemme på. Og det er ingen av kandidatene som kommer fra de to største partiene i Nigeria.

Iheme er 30 år gammel. I likhet med mange andre unge har hun latt være å stemme ved de siste valgene. Ingen av kandidatene har fristet. Hun hadde heller ingen tro på at valget ville skje på riktig måte.

Ved tidligere valg har folk ofte hatt valget mellom to rike menn. De fleste har også vært politikere siden før Iheme og andre på hennes alder ble født. Lørdag er det valg. Og nesten alt er som det pleier. Men bare nesten. De to rike, erfarne kandidatene blir utfordret av en tredje og yngre kandidat.

70 år gamle Bola Tinubu er kandidaten til APC, som er partiet i regjering. 76 år gamle Atiku Abubakar stiller til valg for PDP, som er størst blant de andre partiene.

– Men ingen av dem får min stemme. Jeg stemmer på Peter Obi. For mange av oss er han et lite håp, sier Iheme.

Obi er 61 år gammel, og er kandidaten til Arbeiderpartiet. Han har også vært politiker lenge, og var kandidat til å bli visepresident i 2019. Men de siste månedene har han sikret seg mye støtte blant de unge i Nigeria. Og han har ledet på fire av de siste meningsmålingene. Mye takket være at han har vært synlig på sosiale medier.

Og de unge velgerne kan ifølge observatører avgjøre hvem som blir president i det mest folkerike landet i Afrika.

For to tredeler av innbyggerne i Nigeria er yngre enn 35 år. Og bare 46 prosent av de under 35 år stemte ved valget i 2019. Men denne uka sier 82 prosent av de spurte i den alderen at de er sikre på at de vil stemme. En av dem er Iheme.

Hun sier at det var viktig å kunne stemme på en tredje kandidat. Men også at hun tror politikken i landet kan være i ferden med å endre seg. Noe av årsaken er store protester mot vold fra politiet i 2020. Dette førte til endringer i politiet.

– Vi har begynt å innse at vi har en viss kontroll over stemmene våre og valget vårt, sier Iheme. Hun bor i en fattig del av hovedstaden Lagos.

Hun er lei av mangel på strøm, korrupsjon, politi som skaper mer frykt enn sikkerhet og at alt koster mye mer penger enn før. Og slik har mange nigerianere det.

Og dette er noe av det Obi har snakket mye om under valgkampen. Han har lovet nye jobber og bedre utdanning. Tinubu og Abubakar lover noe av det samme. Men den 25 år gamle studenten Emmanuel Ndukwe føler seg sikker på hvem som vil holde løftene.

– Det er et spørsmål om hvem som er mest ærlig og pålitelig. Vi må vi kanskje vente i åtte nye år hvis vi mislykkes nå, sier han. Ndukwe sier at han vil vurdere å reise fra landet om Obi taper valget.

Nigeria har mye olje, og er et av de rikeste landene i Afrika. Likevel lever seks av ti innbyggere i fattigdom. I tillegg mangler landet drivstoff, og folk er misfornøyd med myndigheten.

I tillegg er landet delt i ulike etniske og religiøse grupper. I praksis er det delt mellom et muslimsk nord og kristent sør.

I nord er det dårligere tilgang på rent vann, strøm, skole og helsetilbud. Og den væpnede islamistiske gruppen Boko Haram har spredd frykt siden 2003. Minst 40.000 mennesker er drept siden den gang ifølge verdens-organisasjonen FN. Og 2 millioner har måttet rømme. De siste fem årene har også gruppa Den islamske staten (IS) fått mye makt i nordøst.

Muhammadu Buhari har vært president i 2015. Nå skal han slutte. Men etterlater seg en stor gjeld til andre land. Den har blitt fire ganger større på åtte år. I 2022 brukte staten i Nigeria 98 prosent av inntektene på å betale gjeld. Så en ny president vil få en tøff start.