Verden

Han kan utfordre Erdogan

Tyrkia skal velge ny president i mai. Kemal Kiliçdaroglu ventes å stille som kandidat.

Recep Tayyip Erdogan er president i Tyrkia. Får han fortsette? Det blir bestemt 14. mai. Da er det valg i Tyrkia.

Seks andre partier har gått sammen. De kaller seg Den nasjonale alliansen. De skal si hvem kandidaten til å bli president er mandag. Det ventes å bli Kemal Kiliçdaroglu.

Alliansen har lenge ønsket å ta opp kampen mot Erdogan. Han var statsminister fra 2003 til 2014. Han har vært president siden 2014. Han var leder av Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP).

Mange mener Erdogan har mye makt. Han skal ha kontroll over mediene i landet. Politiske motstandere kastes ofte i fengsel.

Mange lurte på om valget i Tyrkia kom til å bli utsatt. Det har vært jordskjelv i Tyrkia. Mange mennesker har dødd. Men Erdogan holder fast på 14. mai.

– Det tyrkiske folket skal gjøre det som trengs den 14. mai, sier Erdogan onsdag.

Tyrkia har store økonomiske problemer. Utfordrende gir Erdogan skylden. I fjor hadde Tyrkia inflasjon på 64 prosent. Derfor har mange tyrkere fått dårligere råd. Mange har sluttet å støtte Erdogan og AKP.

De andre partiene kritiserer Erdogan sin politikk. Spesielt når det gjelder forsvaret og politikken utenriks. Han har tidligere kjøpt et russisk rakettsystem. Selv om USA advarte han imot det. USA og Tyrkia hadde egentlig et samarbeid om et kampfly. Amerikanerne ville ikke samarbeide med Tyrkia likevel.

Erdogan har også vært i konflikt med Sverige. Han ønsker ikke å slippe landet inn i Nato.

De andre partiene vil samarbeide mer med andre land, sier de. De ønsker å jobbe med å forbedre forholdet til USA. Og de vil få Tyrkia inn i Den europeiske union (EU). Tyrkia søkte for 20 år siden. Men de har aldri startet ordentlige forhandlinger. De må endre mye i landet hvis det skal skje.

De andre partiene har slitt med å velge presidentkandidat. Men valget faller nok på Kemal Kiliçdaroglu, ifølge tyrkiske medier.


Siste utgave

På forsiden nå