Verden

Russland mister mennesker

Russland har mistet flere mennesker enn vanlig de siste årene. Det er flere grunner til det.

Det blir færre mennesker i Russland. Krigen er bare en av grunnene. Det hadde allerede begynt å bli færre russiske mennesker.

Blant annet på grunn av korona-pandemien. Mange har valgt å vandre ut av Russland. Og mange sliter med misbruk av alkohol.

Det er forventet at russiske 15 år gamle gutter lever kortere enn det var før. Nå ligger levealderen på samme nivå som Haiti, skriver avisa The Economist. I tillegg blir det født færre russiske barn. Det har ikke blitt født så få barn siden andre verdenskrig.

Rundt 200.000 russiske soldater har dødd siden invasjonen av Ukraina. Det viser vestlige beregninger. Mange har flyktet fra krigen ved å reise til andre land. Det skal være mellom 500.000 og 1 million.

Mange menn har flyktet eller dødd i krigen. Nå er det 10 millioner flere kvinner enn menn i Russland.

Krisen går 30 år tilbake i tid. 149 millioner mennesker bodde i Russland i 1994. Etter det har tallet gått nedover.

Russland har mistet flere mennesker enn normalt de siste tre årene. Trolig mellom 1,9 til 2,8 millioner flere mennesker enn normalt.

Hva vil dette ha å si for Russland? Det er vanskelig å si enda. Men det blir færre menn til å dra i krigen, skriver The Economist. På lang sikt kan Russland bli mindre utdannet og fattigere. Folk kommer til å dø yngre. Mange unge mennesker kommer nok til å flykte.

Russland planlegger å øke størrelsen på militæret. De vil ha 350.000 soldater mer de neste tre årene. Men det blir trolig vanskelig.

De fleste russiske soldater kommer fra den fattige landsbygda. De kommer sjeldent fra storbyer som Moskva og St. Petersburg.

Mange kommer fra russiske republikker. Slik som Dagestan, Basjkortostan og Burjatia.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå