Verden

Sier ja til å bore etter olje i Alaska

Et nytt olje-prosjekt skal gi jobber og inntekt. Men unge mennesker vil stoppe det.

USAs president Joe Biden sier ja til «Willow-prosjektet». Oljeselskapet ConocoPhilips skal få bore etter olje i Alaska.

Miljøvernere kjemper imot. Spesielt på appen Tiktok. Emneknaggen #StopWillow er hyppig i bruk.

– Biden, du sa du skulle beskytte jorda, skriver noen.

Naturvernforbundet kaller prosjektet et «historisk svik», ifølge kanalen NRK.

Selskapet skal få bore tre steder nordvest i Alaska. Samtidig har et stort område i delstaten blitt fredet. Selskapet får ikke bore i disse områdene.

Prosjektet skal produsere mye olje de neste 30 årene. Planen er mellom 570 og 614 millioner fat olje. Ett fat er rundt 159 liter. Donald Trump sin regjering godkjente prosjektet in 2020, skriver nyhetsbyrået NTB.

Trump var på den tiden president. Men rettssvesenet stanset prosjektet. Mange frykter følgene av boringen. Olje er en type fossil energi som forurenser mye. Den bidrar til å varme opp jorda og skape klimakrise. Årsaken er utslipp av gassen CO2.

Andre kritikere frykter for sårbar natur og urfolk. Området oljen skal hentes fra, ligger nær områder der urfolk bor. Det er også fare for lekkasje og forurensing.

Men noen er også positive til prosjektet. De mener at oljen vil skape tusenvis av nye jobber, skriver NTB. Det vil også gjøre USA mindre avhengig av å kjøpe olje fra utlandet, mener de.

Tre amerikanske politikere har forklart hvorfor de støtter prosjektet. De har skrevet en kommentar publisert av kanalen BBC. To av politikerne er republikanere, og én er demokrat.

De mener at USA må finne mer olje. Årsaken er at landet trenger mer energi.

– Vi ser behovet for grønn energi. Men vi lager mye mindre enn vi trenger, skriver de.







Siste utgave

På forsiden nå