Verden

Har du én time å bruke på planeten vår?

Kampanjen Earth Hour er ikke noe nytt. Men i år kan du gjøre mer enn å skru av lysene.

Verden blir varmere. Naturen forandrer seg. Og tøffere vær kan sende mange på flukt. Om bare sju år kan verden være 1,5 grader varmere – sammenlignet med 1800-tallet. FN advarte i en ny rapport denne uka.

– Menneskene er på tynn is. Og den isen smelter raskt, sier António Guterres. Han er sjef i verdens-organisasjonen FN.

Kampanjen Earth Hour ble til i 2007. Siden da har mange i verden slukket lysene i én time. Fra klokka 20.30 til 21.30. Slik skal vi tenke over hva som skjer med natur og klima.

– Jorda nærmer seg bristepunktet, sa Karoline Andaur i fjor. Hun er leder i natur-organisasjonen WWF. De håpte at mange i Norge ville slukke lysene.

I år forsøker kampanjen å få folk til å gjøre mer. Lørdag 25. mars er det tid for The Biggest Hour for Earth. Skru av lysene i én time. Bruk i tillegg én time på å gjøre noe bra for planeten. Kampanjen har selv noen tips. Les artikler om natur, eller hør podkast som gir kunnskap. Gå en tur i en naturpark eller lignende.

– De neste sju årene er avgjørende, sier kampanjen på egne nettsider.

Mennesker har skylda for at verden blir ekstra varm. Det er ingen tvil, sa FN i 2021. Våre utslipp av gasser, som CO2, fører til gradvis økt temperatur. Mer enn det som er naturlig.

Forbrenning av kull, olje og gass gir utslipp. Også industri og hugging av skog bidrar.

Følgene er store og alvorlige. Isbreer smelter, havene stiger. Vi må regne med flere hetebølger. Nedbøren blir annerledes. Mange steder i verden må takle mer tørke og flom.

Endringer i klimaet påvirker også naturen og dyra.

---

Fakta: Global oppvarming

  • Jorda blir varmere, og mennesker har skylda.
  • Earth Hour er en kampanje som startet i 2007.
  • I år bes du om å skru av lysene i en time, og gjøre en aktivitet for planeten i tillegg.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå