Flere land vil ha forbud mot atomvåpen. Likevel er det ni land som vi vet har det per nå. Russland, Kina, USA, Storbritannia og Frankrike er noen av dem.
Disse landene får lov til å ha atomvåpen. Mens andre land som India, Pakistan, Israel og Nord-Korea har ikke lov. Årsaken er at de ikke rapporterer hvor mange våpen de har.
USA har 1.770 atomvåpen. Mens Russland har 1.674 atomvåpen. Det viser en rapport fra Nuclear Weapons Ban Monitor.
Etter at Russland angrep Ukraina har spørsmålet rundt atomvåpen blitt større. Flere er usikre på hva som skjer.
Russland har også truet med å bruke atomvåpen.
– Det er vanskelig å huske et år med mer usikkerhet med atomvåpen enn 2022. Det sier Grethe Lauglo Østern. Hun er redaktør for Nuclear Weapons Ban Monitor.
Rapporten sier at frykten for atomkrig har aldri vært større. Sist gang folk var så redde var den kalde krigen, som var en konflikt mellom USA og Sovjetunionen.
Nå ønsker Russland å gi atomvåpen til naboen sin Belarus. Vladimir Putin satte en avtale med USA på pause. Avtalen heter Ny Start og handlet om at landene skulle bli kvitt noen av atomvåpnene sine. Putin er Russlands president.
Pakistan, India, Kina, Israel og Nord-Korea har også atomvåpen. Israel og Nord-Korea er ikke medlemmer av Det internasjonale atom-energibyrået (IAEA). De nekter derfor å åpne anleggene sine for å bli sett på av andre.
Kina eller Nord-Korea sier at de fortsatt lager atomvåpen. Det samme gjør Pakistan, India og Israel, ifølge Nuclear Weapons Ban Monitor.
Ingen av disse fem landene har atomvåpen de kan bruke med engang. Det betyr at rakettene ikke er montert og klare til å bli skutt ut, ifølge rapporten.
94 land ønsker forbud mot atomvåpen. De har undertegnet FNs avtale om forbud mot atomvåpen (TPNW). 45 andre land er positive til avtalen, men har ennå ikke skrevet under.
Alle de ni landene har nektet å skrive under. Også noen land som støtter USA har valgt å unngå å skrive under. Blant dem er Norge og andre Nato-land. Nato er et forsvars-samarbeid.
Norges regjering mener at et forbud ikke er veien å gå.
– Det vil være uforenelig med våre forpliktelser for Nato. Det sa Eivind Vad Petersson til nyhetsbyrået NTB sist sommer. Han jobber for Utenriks-departementet.
---
Kort om saken
- Ni land har til sammen 9.576 atomvåpen klare til bruk, ifølge rapport.
- Rapporten sier også at frykten for atomkrig aldri har vært større.
---