Verden

Taliban stenger radiostasjon drevet av kvinner

Radiostasjonen skal ha spilt musikk under ramadan. Nå er den stengt.

Sadai Banowan er Afghanistans eneste radiostasjon drevet av kvinner. Sadai Banowan betyr kvinners stemme på dari, det største språket i Afghanistan.

Kanalen ble startet for ti år siden. Den har åtte ansatte, seks av dem er kvinner. Den ligger i provinsen Badakhshan.

Nå anklages kanalen for å ha brutt lovene til Taliban flere ganger. De skal ha sendt sanger og musikk under den muslimske høytiden ramadan. . Derfor er radiostasjonen stengt, opplyser Moezuddin Ahmadi. Han er direktør for informasjon og kultur i provinsen.

– Vi kan tillate den å åpne igjen. Dersom de godtar retningslinjene i Det islamske emiratet Afghanistan. De må også garantere at de ikke vil gjenta noe slikt igjen, sier Ahmadi lørdag.

Najia Sorosh benekter at de har brutt noen regler. Sorosh er sjef for Sadai Banowan. Hun kaller stengingen for en unødvendig konspirasjon.

– Vi har ikke kringkastet noe musikk, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Sorosh skal ha sagt at de sendte religiøs poesi på arabisk. Poesien hyller profeten Muhammed. Det skriver afghanske TOLOnews.

Kanalen ble stengt ned torsdag formiddag, forteller Sorosh. Representanter fra kultur-departementet kom til stasjonen. De har kontaktet departementet, sier Sorosh. Men de har fått beskjed om at de ikke har mer informasjon om nedleggelsen.

Det finnes ikke noe offisielt forbud mot musikk i Afghanistan. Da Taliban styrte på 1990-tallet forbød de de fleste aviser, TV-stasjoner og radiostasjoner.

Taliban tok tilbake makten i landet i august 2021. Siden den gang har mange journalister mistet jobbene sine. Taliban har innført strenge begrensninger for ytringsfriheten og pressefriheten.

Lokale journalister som nekter å rette seg etter Talibans retningslinjer, er blitt pågrepet. Flere medier har stengt. Fordi de mangler penger, eller fordi de ansatte har forlatt landet. Det sier Afghanistans uavhengige journalistforening.

Taliban har stengt kvinner ute fra de fleste yrker, og de nektes høyere utdanning. Jenter får ikke lov til å fortsette på skolen etter sjette klasse.

Siste utgave

På forsiden nå