Verden

Historisk søksmål mot TV-kanal

Den amerikanske TV-kanalen Fox News må i retten. De anklages for å ha spredd løgner om valget i 2020.

Fox News er en kjent TV-kanal i USA. De skal stå til høyre i politikken. Det republikanske partiet er til høyre i politikken i USA.

Fox News blir saksøkt av selskapet Dominion Voting Systems. Selskapet selger stemmemaskiner som brukes ved valg i USA.

– Mye står på spill for Fox News, sa Nicole Hemmer til nyhetsbyrået AFP nylig. Hemmer er historiker og ekspert på media.

Donald Trump tapte valget i 2020. Da påsto han at stemmemaskinene ble brukt til å manipulere resultatet. Trump og de han jobbet med la aldri fram bevis for dette. Likevel gjentok de dette på Fox News flere ganger.

Sidney Powell kom med påstander om Det demokratiske partiet. Hun er en advokat som har vært tilknyttet Trump. Powell sa at folk fra partiet hadde stillinger i Dominion. Eller at de hadde investert i selskapet.

– De har investert i selskapet av egne grunner. De bruker det til å begå denne svindelen for å stjele stemmer, hevdet Powell i en TV-sending. Det skriver avisa Washington Post.

Dominion krever nærmere 17 milliarder norske kroner i erstatning. De saksøker Fox News for ærekrenkelser. Rettssaken begynner i delstaten Delaware på tirsdag.

Powell skal ha fått informasjonen fra en kunstner. Kunstneren skal også ha hevdet at hun var i stand til å reise i tid. I tillegg til at «vinden forteller meg at jeg er et spøkelse».

Journalistene og kommentatorene i Fox News skal ha visst at påstandene ikke var sanne. Det mener Dominion. Det kan se ut til at bevisene viser det samme. Men det er likevel ikke sikkert Dominion når fram med søksmålet.

Pressefriheten står sterkt i USA. Å få noen dømt for ærekrenkelser, er vanskelig. Da må de bevise at Fox News handlet med «ondsinnede hensikter». Advokatene til TV-selskapet mener de bare gjentok noe Trump sa.

Rettssaken kan bli en av de viktigste knyttet til ærekrenkelser i USA noensinne. Det skriver nyhetsbyrået AFP.


Siste utgave

På forsiden nå