Verden

Kjemper om å ta makta i Sudan

Kampene mellom to grupper startet på lørdag. Frykten øker for at det skal bryte ut full borgerkrig i landet.

Det er kamper i Sudan. Kampene er mellom hæren og den paramilitære gruppen RSF. At gruppen er paramilitær betyr at RSF er opplært som militæret. Men de er ikke en del av militæret i landet.

Lederne i gruppene har vært uenige i flere uker. Abdel Fattah al-Burhan er sjef i hæren. Mohamed Hamdan Daglo er sjef for RSF.

Militæret tok makta i Sudan i 2021. Planen nå var at sivile skulle få makta i løpet av to år. RSF skulle bli en del av hæren. Men slik har det ikke gått.

– Krigere fra RSF har angrepet flere militærleirer. De har angrepet i Khartoum og ellers i Sudan. Hæren gjør sin plikt for å sikre landet, sa Nabil Abdallah til nyhetsbyrået AFP på lørdag. Abdallah er talsmann for hæren.

Khartoum er hovedstaden i Sudan. Minst 83 personer er drept, ifølge Verdens helse-organisasjon (WHO). Tre av dem var med i verdens-organisasjonen FNs matvare-program (WFP). De har stanset alle operasjoner i landet.

1.126 personer skal være såret.

Flere organisasjoner som hjelper til i landet, holder de som jobber for dem hjemme.

Begge gruppene sier at de kontrollerer viktige steder. Slik som palasset til presidenten og flyplassen i Khartoum. Statlige medier prøver å være så nøytrale som mulig. Gatene i hovedstaden er tømt for folk.

Partene viser ingen vilje til å forhandle med hverandre. Kamper foregår også i andre deler av Sudan. Blant annet i Darfur-provinsen.

Frykten øker for at det skal bryte ut full borgerkrig i landet.

Boligen til Norges ambassadør i Sudan ble truffet av en granat natt til søndag. Ambassadøren ble ikke skadet.

Utenriks-departementet i Norge fraråder alle reiser til Sudan. Fra før av har de oppfordret nordmenn til å holde seg inne og i ro.

Siste utgave

På forsiden nå