Verden

Muslimer vil bruke ramadan for å få folk til å tenke på miljøet

Mange muslimer ønsker å tenke mer på miljøet mens de feirer ramadan. Målet er å bruke mindre plast og vann.

– Ramadan gir oss en unik mulighet til å se på hvordan vi lever sammen med naturen. Det sier Saffet Catovic. Han kommer fra USA og er imam. Han er også miljøaktivist.

Nå ønsker han og mange andre og få folk til å tenke på miljøet. Under ramadan skal muslimene være rause. Dette mener miljøaktivister kan overføres til andre området. Både det å bruke mindre vann mens de utfører den rituelle vaskingen før bønn. De kan slutte å bruke plastflasker og bestikk av plast under iftar. De kan også kaste mindre mat.

Miljøgrupper mener at dette er en fin mulighet til å gjøre noe bra for jorda vår. De nevner blant annet noen koranvers og ordtak om å ta vare på ressursene på jorda.

Indonesia og hovedstaden Jakarta er en av dem som har forsøkt seg på grønn energi. Istiqlal-moskeen er drevet på energi fra solen. Moskeen er også den sjette største i hele verden.

Nettstedet Islamic Society of North America ber muslimer bidra til miljøvennlige samfunn.

Moskeen Masjid Al-Wali i Edison i New Jersey har også solceller. De har også begynt å selge flasker som kan brukes om igjen. Senteret styremedlem Akil Mansuri mener at miljøvern er viktig innen islam.

I Storbritannia har de startet en kampene for å få en ramadan uten plast. Det er organisasjonen Projects Against Plastic (PAP) som har startet den.

– Under ramadan har jeg sett veldig mye plast som blir brukt, og som blir kastet. Det sier Naseem Talukdar. Hun er leder for PAP.

Hun ber også moskeer om å tenke på dette. Under årets ramadan er det 20 moskeer som har blitt med på kampanjen. For ett år siden var det kun sju.

– Selv om det går tregt, ser vi at alle slike initiativer ønskes velkommen av moskeene rundt om, sier hun.

Talukdar sier det er flere utfordringer. Mange moskeer har ikke råd til å kjøpe inn bestikk, oppvaskmaskiner og fontener du kan drikke fra.

---

Kort om saken

  • Muslimer vil bruke ramadan for å få folk til å tenke på miljøet.
  • Flere moskeer prøver å bruke mindre plast.
  • Enkelte moskeer har også satt opp solceller for å hente energi fra solen.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå