Verden

Over 400 dager med krig

Skyting med raketter, mennesker som dør og byer som blir ødelagt. Slik går krigen mellom Russland og Ukraina.

For over 400 dager siden gikk Russland til angrep på Ukraina. De tok med seg soldater, tanks og andre våpen over grensa.

Krigen holder fortsatt på. Mange er blitt drept, flere millioner er blitt drevet på flukt og mange byer er blitt ødelagt.

Ifølge tall fra FN er 8.490 sivile blitt drept. Mens 14.266 personer er blitt skadd. Dette gjelder kun sivile. FN tror enda flere er døde.

Blant militæret og soldater er det usikkert hvor mange døde det er. For noen uker siden ble det publisert hemmelige amerikanske dokumenter på internett. Ifølge dem skal mellom 35.500 og 43.500 soldater fra Russland være døde. Ukraina skal ha mistet mellom 16.000 og 17.500 soldater.

Målet for Ukraina er nå å ta tilbake flere ukrainske byer. Ukraina kaller dette for en motoffensiv. Det betyr at de skal kjempe tilbake på steder der Russland har makta.

Bakhmut er en av byene partene kjemper om for tiden. Russland sier de har kontroll på over 80 prosent av byen. Og de har kjempet om å ta den de siste åtte månedene.

De siste dagene har Ukraina skutt raketter rundt hvert 6. sekund mot russiske soldater. Det tilsvarer rundt 7.700 hver dag. For å sammenligne skjøt de 2.500 raketter hver dag for to måneder siden, ifølge avisa Aftenposten.

Warmapper jobber med å analysere krigen. De følger med på hvor soldater er og resten av militæret er.

– Russland har snart kontroll over Bakhmut, skriver nettstedet.

De tror også at Ukraina skal gå ordentlig til angrep rundt starten av mai. Årsaken til det er været. Nå er det mye dårlig vær, som fører til at det er vanskelig for soldater, tanks og utstyr å rykke framover. Derfor er de nødt til å vente litt, ifølge nettstedet.

Russland har også gjort seg klar for motoffensiven. De siste månedene har Russland sluttet å angripe infrastrukturen til Ukraina. Den som gjør at folk har strøm og vann. Nå angriper russerne militæret. Men de skyter fortsatt også noen raketter mot byer og infrastruktur, bare ikke like mye som før.

Få vet når Ukraina skal starte sitt angrep. Ifølge dem selv er det også avhengig av hvordan været blir.

Vladimir Putin besøkte Ukraina tirsdag. Det sa i hvert fall russiske myndigheter. Han skal ha besøkt området Kherson.

Kilder: NTB, Warmapper, Aftenposten og Al Jazeera.

---

Kort om saken

  • Russlands angrep på Ukraina har pågått i over 400 dager.
  • Nesten 8.500 sivile er blitt drept. Mens over 14.000 er blitt skadd.
  • Ukraina gjør seg klar for å kjempe tilbake mot Russland.

---

Siste utgave

På forsiden nå