Vaksineringen av barn stoppet opp i en periode i store deler av verden. Korona-pandemien sørget for det. Etter det har mange sine holdninger endret seg.
52 av 55 land har registrert økt skepsis mot barnevaksiner. I noen land har skepsisen økt med hele 44 prosent. I noen land har troen på at vaksinering av barn er viktig sunket mye. I Sør-Korea har troen sunket med over en tredel. Det samme gjelder Papua Ny-Guinea, Ghana, Senegal og Japan.
I de fleste land som er undersøkt, er det én gruppe som er mest skeptiske. Det er kvinner under 35 år. Det viser en ny undersøkelse organisasjonen Unicef har gjennomført.
Troen på barnevaksiner har holdt seg stabilt eller økt i noen land. Det gjelder både India, Mexico og Kina.
– Funnene i den nye rapporten er bekymringsfulle. Flere barn kan dø av sykdommer som kan forebygges. Slik som meslinger, difteri eller gulfeber, sier Catherine Russell i en uttalelse til pressen. Hun er direktør i Unicef.
Vaccine Confidence Project (VCP) har hentet inn tallene fra 55 land. Det trengs mer data for å slå fast om dette er en trend som varer, mener ekspertene. 80 prosent i landene mener fortsatt at vaksinering av barn er viktig.
Likevel advarer rapporten mot at skepsisen til vaksiner kan øke. Folk er usikre på virkningene etter pandemien. Færre folk stoler på eksperter. Tilgangen til feilinformasjonen øker og spres raskt.
Under pandemien ble det til tider et stort press på alle lands helsesystemer. Folk som arbeidet innen helse, måtte jobbe med korona-vaksinering. Mange måtte holde seg hjemme. 67 millioner barn falt ut av programmene for vaksiner mellom 2019 og 2020. Det er viktig å fange dem opp igjen i systemet, mener Unicef.
Mange manglet livsviktige vaksiner allerede før pandemien. Rundt 48 millioner barn har ikke fått den første dosen. Disse barna bor ofte i fattige slumområder. Mange av dem er vanskelig å nå. Mødrene er ofte uten utdanning. I de fattigste familiene er 1 av 5 barn uten en eneste vaksine.
Norge har ikke vært med å undersøkelsen. Det finnes ingen nye tall for folks tillit til barnevaksiner. Norge er blant landene med høyest andel barn som er vaksinert. Det skriver Folkehelse-instituttet (FHI) på sine nettsider.
Over 96 prosent av norske toåringer har fått alle vaksinene de skal ha. Programmet for å vaksinere barn har pågått i over 70 år.