Verden

Slik har det gått med Putins kritikere

Vladimir Kara-Murza ble dømt til 25 år i fengsel på mandag. Han har turt å si imot Putin. Han er en av flere aktivister som må betale for det.

Andre aktivister har blitt drept eller overlevd forsøk på drap. Noen har blitt sendt i eksil.

Regimet i Russland har trappet opp kampen mot de som ikke er enige med dem. Flere har kritisert Russlands president Vladimir Putin.

Én av Putins fremste kritikere var politikeren Boris Nemtsov. Han ble skutt i 2015. Nemtsov var vise-statsminister i 1997 og 1998. Han ledet partiet Unionen.

Fem menn ble funnet skyldig i drapet. Men hjernen bak ble aldri tatt. Mannen som ble dømt for å skyte ham, hadde bindinger til Ramzan Kadyrov.

Kadyrov er statsminister i Tsjetenia. Han er også en nær alliert av Putin. Kadyrov har nektet for å ha noe med saken å gjøre.

Nemtsov gikk imot Putin i 2014. Det var da Russland tok makta over Krim-halvøya. Nemtsov ble 55 år.

I 2016 sjokkerte et drap verden. Journalisten Anna Politkovskaja jobbet i avisa Novaja Gazeta. Avisa skrev kritiske artikler. De tok skrev om temaer som korrupsjon og politivold.

Avisa ble startet i 1993. Siden har fem av journalistene i avisa blitt drept. Få av drapene er blitt løst. Russiske myndigheter har ikke prioritert å etterforske drapene.

Aleksej Navalnyj soner en dom på ni år i fengsel. Han mener selv det er politisk motivert. Han er en av de fremste kritikerne av Putin som er i live. Han er kjent for sine avsløringen av korrupsjon.

Han er terrorlistet av russiske myndigheter. Det samme har skjedd med de han jobbet med, og de som støtter han.

For tiden er helsa hans dårlig. Navalnyj har gått ned åtte kilo på to uker, sa advokaten hans forrige uke. Støttespillerne hans mistenker at han har blitt forgiftet. Men han skal ikke ha fått ordentlig behandling, ifølge advokat Vadim Kobzev.

Navalnyj ble forgiftet i september 2020. Det skal ha vært av en nervegift. Han mener selv den russiske sikkerhetstjenesten forgiftet ham. Russiske myndigheter sier de ikke gjorde det.

Vladimir Kara-Murza ble dømt til 25 år i fengsel på mandag. Han ble dømt for bedrageri. Dommen sier han har spredd «falsk» informasjon om Russlands militære engasjement. Han skal også ha vært med i en «uønsket organisasjon».

Han sliter også med helsa. Han skal ha blitt forsøkt forgiftet i 2015 og 2017, mener advokatene hans.

Ilja Jasjin ble dømt til åtte år i fengsel i desember. Han ble dømt for å spre falsk informasjon om Russlands krig mot Ukraina. Andrej Pivovarov soner en dom på fire år. Han har ledet den politiske gruppa Open Russia.

Mikhail Khodorkovskij satt ti år i fengsel. Etter det ble han sendt ut av landet. Han har vært en kritiker av Putin. Han ble dømt for økonomisk kriminalitet.

Russiske myndigheter kjemper mot de som kritiserer regimet på flere måter. De kaller også grupper og personer for utenlandske agenter.


Siste utgave

På forsiden nå