Verden

Sverige kaster ut fem russere

Sverige utviser fem russiske diplomater.

Fem russiske diplomater må forlate Sverige. Det opplyser Tobias Billström til kanalen SVT Nyheter. Han er utenriksminister.

De fem russerne har status som diplomater. De jobbet på Russlands ambassade i Stockholm. Men Billström sier de har drevet med andre aktiviteter.

Svensk sikkerhets-politi hevder flere diplomater jobber med etterretning. Det betyr at de samler informasjon til Russland. Sikkerhets-politiet mener de er en trussel mot svensk sikkerhet.

15 ansatte fra Russlands ambassade i Oslo er også utvist. Det skjedde for to uker siden.

Årsaken var måten de har jobbet på. Norge hevdet at de var etteretnings-offiserer. Men de jobbet i stedet med å samle inn informasjon, ifølge regjeringen. Russerne hadde diplomatisk status. Da kan de ikke straffes etter norsk lov.

– Hensikten er å beskytte norske interesser mot skadelig russisk etterretnings-virksomhet. Vi har fulgt med på dem i lengre tid. Det sa Anniken Huitfeldt den gang. Hun er utenriksminister.

Sverige utviste tre russiske diplomater i april 2022. Det var en reaksjon på at Russland kriger mot Ukraina. Flere andre europeiske land utviste også russiske diplomater.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå