Verden

Blir Erdogan valgt på ny?

Mange har blitt fattigere med Erdogan som president. Men noen har blitt rikere. Vil Tyrkia fortsatt ha ham som leder?

Recep Tayyip Erdogan er president i Tyrkia. Han har hatt makten i landet i mange år. Først som statsminister fra 2003 til 2014. Og siden 2014 som president.

Tyrkia velger ny president 14. mai. Erdogan håper han blir president på ny. Men årets valg kan bli utfordrende for ham, skriver kanalen NRK.

Det er flere årsaker til det. Økonomien i Tyrkia er dårlig. Og folk er misfornøyde etter et kraftig og dødelig jordskjelv i februar. Erdogan har også fått en utfordrer. Han heter Kemal Kilicdaroglu. Han har gode muligheter til å vinne valget, viser en meningsmåling.

Valget handler om Tyrkias demokratiske framtid. Det mener Einar Wigen. Han er professor ved Universitetet i Oslo (UiO). Og ekspert på Tyrkia.

Erdogans politikk er ikke forutsigbar, sier Wigen til nyhetsbyrået NTB. Mange beslutninger tas bare av ham. Han får få innspill fra andre. Og han tar lite hensyn til andre enn sine egne velgere.

Kemal Kilicdaroglu er mer forutsigbar, mener mange. Wigen sammenligner ham med USAs president Joe Biden. Han er ganske gammel. Og sliter med å engasjere velgerne.

– Han står for en trygg og litt kjedelig politikk, som ingen elsker, sier Wigen. Men mange liker politikken bedre enn Erdogan sin. De synes den er mindre splittende.

Erdogans politikk har gjort økonomien dårligere. Det har blant annet ført til høy inflasjon. Varer og tjenester har blitt dyrere over tid. Det merker mange tyrkere. Og mange har blitt fattigere.

Mens noen har blitt fattigere, har andre blitt rikere. Særlig Erdogans egne velgere og de som støtter ham, sier Wigen. Derfor er det usikkert hvordan økonomien vil påvirke valget.

Erdogan er flink til å prate til folket. Det kan bli en utfordring for Kilicdaroglu. Erdogan har tidligere snudd tap til seier. Ved hjelp av mer eller mindre skitne triks, sier Wigen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå