Verden

Mat er fortsatt dyrt for folk flest

Familier over hele verden må endre på kostholdet. De gjør det for å klare de høye matprisene. Men markedsprisen på viktige matvarer har blitt billigere.

Folk i Pakistan har blitt vegetarianere fordi de ikke har råd til kjøtt lenger. En kafé i Ungarn har fjernet hamburgere og pommes frites fra menyen. Prisen på både kjøtt og matolje har steget til værs.

I Nairobi i Kenya har størrelsen på chapati blitt mindre. Det er den lokale varianten av lefser. Prisen på matolje er blitt for dyr.

– De fleste dager har vi ikke råd til å spise lunsj og middag. Vi må betale husleie og skolepenger, sier kenyanske Linnah Meuni.

Meuni har fire barn. To kilo maismel koster dobbelt så mye som hun tjener i løpet av en dag, sier hun. Meuni jobber med å selge grønnsaker i en bod.

Mat hadde blitt dyrere allerede før Russland invaderte Ukraina. Krigen har også skapt problemer for prisene på mat. Ukraina og Russland pleide å eksportere mye korn og gjødsel.

Men mat er billigere på verdensmarkedet igjen. Matprisene har sunket i tolv måneder på råd, ifølge verdens-organisasjonen FN.

Det har vært gode innhøstinger i Brasil og Russland. Ukraina har en avtale for å sende korn ut av landet. Dette har vært bra for prisene på mat.

Prisene er lavere nå enn da russiske soldater gikk inn i Ukraina. Det viser matpris-indeksen til FNs organisasjon FAO.

Men høy inflasjon skaper fortsatt problemer i land verden rundt. Det har vært prisnedgang på verdensmarkedet. Hvorfor har ikke det ført til at maten er blitt billigere i butikker og på restauranter?

Joseph Glauber er tidligere sjeføkonom i USAs landbruks-departement. Det er ikke bare råvareprisen som bestemmer prisen kunder må betale, sier han.

Han bruker USA som et eksempel. Prisen på en vare avhenger også av hva som skjer etter den har forlatt bondegården. Det avgjør 75 prosent av prisen.

– Det er knyttet til alle utgifter til arbeid. Prisen på energi. Kostnader til transport, sier Glauber.

Glauber mener at inflasjonen på mat kommer til å synke. Men at det skjer sakte, fordi andre faktorer fortsatt ligger ganske høyt.

Matprisene i EU lå 19,5 prosent høyere i mars sammenlignet med samme måned i fjor. Mens den steg med 19,2 prosent i Storbritannia. Det er den største økningen på nesten 46 år.

– Det er mange faktorer i markedet akkurat nå som kan forklare inflasjonen, sier Glauber. Han er nå seniorforsker ved International Food Policy Research Institute.

Den sterke dollarkursen holder prisene oppe i land utenfor USA blant annet.

I Kenya spiller også tørken en rolle. Den har forsterket mangelen på mat og de høye prisene som skyldes krigen i Ukraina.

I Europa er Ungarn blant landene som er hardest rammet. I mars lå prisene 45 prosent høyere enn samme måned året før. I sentrum av Budapest ligger Café Csiga.

Der må kundene betale rundt 30 prosent mer for maten de spiser. Ingrediensene er blitt dyrere.

– Kokken vår følger prisene hver dag. Innkjøpet av ingredienser blir nøye kontrollert, sier daglig leder Andras Kelemen.

Hamburgere og pommes frites finnes ikke engang på menyen. Det ble for dyrt.

Mohammad Ali eier en butikk i Pakistan. Enkelte kunder har sluttet å kjøpe kjøtt, sier Ali. De nøyer seg med å spise vegetarisk. Selv om prisen på grønnsaker, bønner, ris og hvete har steget med 50 prosent.






Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå