Verden

Støre møter Ukrainas president

Statsminister Jonas Gahr Støre skal møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj har reist til Finland for å møte Sauli Niinistö. Han er Finlands president. Der skal han også møte Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Mette Fredriksen, Ulf Kristersson og Katrin Jakobsdottir er også der. Fredriksen er Danmarks statsminister. Kristersson er Sveriges statsminister. Jakobsdottir er Islands statsminister.

Nordens ledere er samlet for toppmøte. Der skal de snakke om deres støtte til Ukraina.

– Vi er glade for at Ukrainas president vil møte alle de nordiske landene samlet. Norden har fra første stund støttet Ukrainas kamp for frihet og selvstendighet. Vi står sammen med Ukraina så lenge det er nødvendig, sier Støre.

Først skal alle sammen møtes og snakke sammen. Støre skal også ha et eget møte med Zelenskyj etterpå. Det er ikke kjent hva som er tema for møtet.

Dette er sjette gang Zelenskyj reiser til utlandet etter at krigen startet. Russland angrep Ukraina 24. februar 2022.

Støre tar sin første tur til Finland siden de ble en del av Nato for én måned siden. Nato er et forsvars-samarbeid.

De siste ukene har det vært snakk om å gi kampfly til Ukraina. Norge har blant annet en del F-16-fly stående. De er blitt erstattet av nye F-35 jagerfly.

Sist uke reiste Anniken Huitfeldt til Ukraina. Der møtte hun Dmytro Kuleba. Han er Ukrainas utenriksminister. Han sa at de ønsket seg kampfly.

– Vi må slå Russland ned fra himmelen. Vi trenger F-16 fra våre allierte, sa Kuleba. Han sa til kanalen TV 2 at han forventet at Norge støttet Ukraina med kampfly.

Danmarks statsminister har sagt at de vurderer å sende kampfly til Ukraina.

---

Kort om saken

  • De nordiske landene og Ukrainas president skal møtes.
  • De skal snakke om støtten til Ukraina.

---

Siste utgave

På forsiden nå