Verden

Dagen skal markere fred i hele Europa

Nå gjør president Zelenskyj 9. mai om til Europadagen, slik det er i andre europeiske land.

9. mai er Europadagen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjør det samme i Ukraina. Tidligere var 9. mai den store Seiersdagen. Men de har flyttet sin markering til 8. mai.

Zelenskyj gjør det samme som Den europeiske union (EU) og andre europeiske land.

Russland feirer også seieren over Nazi-Tyskland 9. mai. Mens resten av Europa markerer dagen før. Tidligere har Ukraina gjort det samme som Russland.

– I dag har jeg skrevet under. Vi vil feire vårt historiske fellesskap 9. mai hvert år framover. Vi skal feire med europeere som beseiret nazismen og som vil beseire russismen, sier Zelenskyj.

Han sier at dagen skal bli kalt Europadagen. Zelenskyj påpeker at Europa har støttet Ukraina i ni. Helt siden Russland startet krigføringen i Øst-Ukraina. Og i tiden siden Russland startet invasjonen i februar 2022.

Men hva er egentlig Europadagen?

Dagen blir markert til minne om Schuman-planen. Robert Schuman kom med planen i 1950. Han var Frankrikes utenriksminister.

Schuman-planen startet Det europeiske kull- og stålfellesskap. Det la grunnlaget for at EU ble grunnlagt.

Zelenskyj har døpt om 8. mai. Det kalles for «Minnes- og seiersdagen over nazismen» nå.

– Vi skal aldri glemme bidraget det ukrainske folk ga i seieren over nazismen, sier Zelenskyj.

Ukraina godtar ikke å bli fjernet fra historiebøkene, sier han. Ukraina har tidligere anklaget Russland for å ta æren for Sovjets bidrag i kampen mot Nazi-Tyskland.

– Vi ødela ondskapen sammen. Og på samme måte møter vi nå en lignende ondskap sammen, sier Zelenskyj og viser til Russland.

Zelenskyj sier at Russland har hentet fram den gamle ondskapen.

– Ondskapen skal beseires akkurat slik nazismen ble beseiret, sier Zelenskyj.

Siste utgave

På forsiden nå