Verden

Farger Liverpool i gult og blått

Ukraina er med som arrangør av Eurovison Song Contest. Det vises godt i Liverpool.

Det er finale i musikk-konkurransen Eurovision lørdag. Artister fra flere land skal kjempe om seieren. Arrangementet finner sted i Liverpool i Storbritannia. Og Ukraina er med som arrangør.

– Alt rundt meg minner om Ukraina, sier Viktoria Aleksijeva.

Hun og familien er fra Ukraina. Men bor nå i Manchester. Det ligger en time unna Liverpool.

– Vi ønsket å føle sjelen i dette arrangementet. Som om det er hjemme i Ukraina, sier Aleksijeva til nyhetsbyrået NTB.

Hun og familien er i Eurovision Village. Det er et stort område utenfor arenaen for Eurovision Song Contest.

Ukrainske Kalush Orchestra vant konkurransen i fjor. Konkurransen ville vært i Ukraina i år, hadde det ikke vært for krigen. Derfor er den i Liverpool i år.

Ukraina er med-arrangør. Julia Sanina er en av programlederne. Hun er en ukrainsk sanger.

Ukrainske Viktoria Aleksijeva og datteren Karolina koser seg på Jamala-konsert i Eurovision Village. Foto: Heiko Junge / NTB

Ukraina setter preg på mye av det som skjer i Liverpool. Særlig i Eurovision Village. Der høres stemmen til Jamala. Hun er en ukrainsk artist. Og vant Eurovision Song Contest i 2016.

Jamala er grunnen til at Iaor Aleksijev, kona og datteren Karolina har tatt turen fra Manchester.

Aleksijev forteller at kona liker Jamalas musikk veldig godt.

– Flere av sangene handler om det okkuperte Krim. Hun drømmer om at Russland presses ut av Krim og at Krim blir ukrainsk igjen. Hun synger om hjemmet sitt, naturen, elvene og skogene på Krim. Hun elsker det, forklarer han.

Innholdet i årets Eurovision viser eksempler på det britisk-ukrainske samarbeidet.

Theresa Youngs-Lachmund har reist langt for å få med seg Eurovision Song Contest – helt fra Perth i Australia. Foto: Heiko Junge / NTB

Fargebruken preges delvis av de ukrainske fargene gult og blått.

– Jeg ble virkelig imponert over lys-showet og det ukrainske innholdet. Mange av deltakerne støtter Ukraina, sier Viktoria Aleksijeva.

– Det var så fantastisk å se støtten. Arrangørene har klart å skape en ukrainsk ånd i hjertet av Liverpool. Det føles som jeg er i Ukraina. Alt rundt meg minner om Ukraina, fortsetter hun.

Ukraina deltar i konkurransen med elektronika-duoen Tvorchi. Sangen deres heter «Heart of Steel». De har ikke særlig store sjanser for å vinne. Men Iaor Aleksijev håper det en gang vil skje igjen.

– Det er vanskelig å forstå at landet vårt er i krig nå. Vi fortjente det ikke, og vi ventet det ikke. Det blir bedre om vi får mulighet til å arrangere sang-konkurransen i Kyiv, slik det skal være. Om ti år vil vi ha konkurransen i Kyiv, sier han.

---

Kort forklart: Eurovision Song Contest

  • Denne uken arrangeres Eurovison Song Contest i Liverpool.
  • Artister fra flere land kjemper om seieren.
  • Ukraina er med-arrangør i år.

---

Siste utgave

På forsiden nå