Verden

Her er mannen som kan ta makta fra Erdogan

Søndag er det presidentvalg i Tyrkia. Kan Kemal Kilicdaroglu ta makta fra Erdogan?

Recep Tayyip Erdogan har hatt makta i Tyrkia i 20 år. Først som statsminister, så som president.

Tyrkia velger ny president 14. mai. Erdogan håper han blir valgt på ny. Men han har fått en sterk utfordrer. Han heter Kemal Kilicdaroglu og tilhører Det republikanske folke-partiet (CHP).

De to har omtrent like store sjanser til å vinne valget. Det viser meningsmålinger. Men en av dem må få over 50 prosent av stemmene. Uten det, blir det en ny runde. Det skjer 28. mai.

Valget blir en viktig prøve for Erdogan. Han sliter med å få kontroll over økonomien i landet. Den har blitt stadig dårligere under hans ledelse. Og mange har blitt fattigere.

Flere tyrkere ble rasende i 2021. Mange var påvirket av den økonomiske krisen i landet. Myndighetenes råd var blant annet å spise mindre og å skru ned varmen for å spare penger. Erdogan hadde aldri før vært mindre populær.

Mange er misfornøyde. Særlig etter et kraftig jordskjelv i februar. Skadene var store og nesten 50.000 mennesker døde. Mange har kritisert Erdogan i etterkant. De synes han har håndtert katastrofen dårlig. Og beskylder han for å ha latt entreprenører bygge hus uforsvarlig.

Erdogans politikk er ikke forutsigbar, sa Einar Wigen til nyhetsbyrået NTB nylig. Han er professor ved Universitetet i Oslo (UiO) og ekspert på Tyrkia. Mange beslutninger tas bare av ham. Han får få innspill fra andre. Og tar lite hensyn til andre enn sine egne velgere.

Seks opposisjonspartier har samlet seg bak Det republikanske partiets (CHP) leder Kemal Kilicdaroglu. Han leder med noen prosentpoeng på de fleste målinger. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

Utfordreren Kemal Kilicdaroglu har kritisert Erdogan. Blant annet for hans økonomiske politikk. Kilicdaroglu har lovet endringer. Han lover å bygge landet opp igjen.

– Dette valget er et valg for å bringe demokratiet tilbake til Tyrkia, har han sagt ifølge kanalen TV2.

Kemal Kilicdaroglu er mer forutsigbar enn Erdogan, mener mange. Wigen sammenligner han med USAs president Joe Biden. Han er ganske gammel. Og sliter med å engasjere velgerne.

– Han står for en trygg og litt kjedelig politikk, som ingen elsker, sier Wigen.

Men mange liker politikken bedre enn Erdogan sin. De synes den er mindre splittende.

Kilicdaroglu har lovet å gjenopprette frie domstoler. Han lover også å få ytrings-friheten tilbake. Og media skal være uavhengig. Media er nesten fullstendig kontrollert av regjeringen i dag. Det skal ikke lenger være straffbart å fornærme presidenten.

– Du skal helt enkelt få lov til å kritisere meg, har Kilicdaroglu lovet.

Folket er delt om hvem de vil ha som leder, viser meningsmålinger. Mye tyder på at Kilicdaroglu kan gjøre et godt valg. Men Erdogan er en flink taler. Og har flere ganger vist at han klarer å få folket med seg. Valget 14. mai vil gi svar på om han fortsatt klarer det.

---

Fakta: Presidentvalget i Tyrkia

  • 14. mai er det presidentvalg i Tyrkia. Recep Tayyip Erdogan har hatt makten i 20 år.
  • Erdogan håper å bli valgt på ny. Men Kemal Kilicdaroglu er også populær blant velgerne.
  • Valget kan få store konsekvenser for Tyrkias framtid.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå