Verden

Går mot omvalg i Tyrkia

Ingen av kandidatene har fått 50 prosent av stemmene ennå. Det går mot omvalg i Tyrkia.

Det er valg i Tyrkia. Recep Tayyip Erdogan har hatt makta i Tyrkia i 20 år. Først som statsminister, så som president. Utfordreren hans er Kemal Kilicdaroglu.

De første foreløpige resultatene kom like før klokka to natt til mandag norsk tid. Valg-kommisjonens leder Ahmet Yener kunngjorde dem.

Erdogan hadde 49,49 prosent av stemmene. Mens Kilicdaroglu hadde 44,49 prosent. Da var 91,93 prosent av valgurnene telt opp.

Så langt hadde ingen av dem nok stemmer. De må ha 50 prosent. Hvis ikke blir det ny valgomgang 28. mai.

Både Erdogans og Kilicdaroglus leir har hevdet at de leder gjennom kvelden.

Erdogan anklaget opposisjonen for å forsøke å tilrane seg valget. Han mener Kilicdaroglus parti kunngjorde resultatet av valget mens tellingen fortsatt pågikk.

Kilicdaroglu leder Det republikanske folkepartiet (CHP).

De statlige mediene meldte først om en soleklar ledelse til Erdogan. Kilicdaroglus allierte kom raskt med en ny beskjed. De sa at ingen bør stole på resultatene fra det statseide nyhetsbyrået Anadolu.

De fleste stemmene kom fra distrikter hvor mange støtter Erdogan. Ledelsen hans ble mindre etter hvert som stemmene kom fra flere steder. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Valget regnes som et av de viktigste i Tyrkia på mange år. Det er den største utfordringen Erdogan har hatt ved et valg.

Rundt 64 millioner har rett til å stemme i Tyrkia. 3,4 millioner tyrkiske statsborgere som bor i utlandet, kunne også stemme i valget.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå