Verden

Demonstrerer mot japanske myndigheter

Japanske myndigheter planlegger å dumpe radioaktivt vann i havet. Det vil demonstranter stoppe.

Vannet kommer fra et ødelagt atomkraftverk i Fukushima. Det ble delvis ødelagt under en tsunami i 2011. Japanske myndigheter planlegger å rydde opp nå.

De skal slippe radioaktivt vann rett i havet. Men det vil ikke demonstranter ha noe av.

– Ikke dump forurenset vann i havet, ropte demonstrantene.

De møtte opp utenfor Tepcos hovedkvarter i Tokyo. Tepcos er et selskap som driver med atom-energi.

Noe stråling blir i vannet, sier Harumichi Saito til nyhetsbyrået AP.

– Selv etter behandling forblir noe stråling i vannet. Dette er et ti år langt prosjekt. Det har over flere generasjoner som må godkjennes av offentligheten, sier Saito.

Tsunamien og jordskjelvet ødela kjølesystemer. Det ødela også tre atomreaktorer på Daiichi. Det er det atomkraftverk i Fukushima. Det førte til at kjølevannet i anlegget ble svært radioaktivt. Det lekket inn i kjellerne til bygningene.

Vannet er strålebehandlet. Det lagres i store tanker som fyller store deler av anlegget. Tankene må fjernes for at atomkraftverket kan avvikles. Det sier den japanske regjeringen og Tepco. Slik kan de gjøre sjansen for lekkasjen mindre, mener de.

Japan hevder vannet vil bli filtrert. De mener det blir filtrert til å være under de internasjonale nivåene for utslipp. Derfor er vannet ufarlig, mener de.

Norske forskerer er uenige. Langvarig eksponering av tritium og andre radionuklider kan ha konsekvenser. Konsekvensene for mennesker og miljøet er fortsatt ukjent, sier de. Selv om det er lave doser.

Forskerne mener arbeidet i Fukushima bør utsettes.

Flere har motsatt seg Japans planer om å slippe vannet i havet. Slik som lokale fiskesamfunn. Flere av Japans naboland mener også det. Slik som Kina, Sør-Korea og flere øystater i Stillehavet.

– Stillehavet tilhører ikke Japan. Det tilhører alle levende vesener i havet. Det tilhører de som er avhengig av havet for å skaffe sitt levebrød, sier en sørkoreansk aktivist.

– Japan har ikke rett til å dumpe det radioaktive vannet.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå