Verden

Viktig demning i Kherson er ødelagt

Kakhovka-demningen er ødelagt. Demningen ligger på Dnipro-elva i Ukraina.

Ukraina anklager russiske styrker for å ha ødelagt Kakhovka-demningen. Demningen ligger i Kherson-regionen. Russerne anklager ukrainerne for å stå bak.

Folk har delt videoer og bilder på sosiale medier. De viser at demningen har bristet. Vann fosser ut. Bildene er ikke verifisert av uavhengige kilder.

Demningen er 30 meter høy og 3,2 kilometer lang. Den ble bygd i 1956 som del av et vannkraftverk. Det forsyner store deler av sørlige Ukraina med vann. Blant annet Krim-halvøya. Og Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja-kraftverket.

Kraftverket er under russisk kontroll.

Volodomyr Zelenskyj har tidligere anklaget Russland for å planlegge dette. Zelenskyj er Ukrainas president. Dette vil ødelegge for tilgangen til vann for mange i sørlige Ukraina, har Zelenskyj advart.

Ukrainske myndigheter i Kherson har startet med evakuering på grunn av flom.

– Vannet vil nå kritiske nivåer innen fem timer, sier lederen for myndighetene i regionen. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Rundt 80 landsbyer og tettsteder kan bli rammet av flom, sier russiske nødetater. Det skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

Det internasjonale atomenergi-byrået (IAEA) følger situasjonen nøye, skriver de på Twitter. Det skal ikke være fare for atom-sikkerheten ved Zaporizjzja-kraftverket nå. Byrået har eksperter på plass i området.

Siste utgave

På forsiden nå