Verden

Dobbelt så mange dør som følge av krig

2022 var et år mange døde som følge av krig, ifølge en ny rapport.

Rapporten sier at 237.000 mennesker døde. Det er nesten dobbelt så mange som året før. Dette er også det høyeste tallet av døde siden folkemordet i Rwanda i 1994.

Land som Jemen og Afghanistan har ikke like mange kriger nå, som før. Likevel har antallet døde blitt høyere, om man sammenligner med tall fra 2021.

Etiopia og Ukraina er to steder der det har vært mye krig. Og mange mennesker har dødd. 100.000 mennesker døde i Etiopia, mange av dem i Tigray-provinsen. Det er flere døde enn det tallene sier fra krigen i Ukraina. Der er skal det være rundt 81.000 døde.

Flere grupper har også kriget for land de ikke kommer fra, ifølge rapporten. Blant dem er grupper som IS og Wagner. De skal ha vært med å krige i andre land.

Det har også vært flere angrep mot sivile, flere enn før. I fjor ble minst 11.800 sivile drept av 45 forskjellige land eller grupper. IS var gruppen som drepte flest sivile.

I fjor var det totalt 55 kriger som pågikk i 38 forskjellige land. Åtte av disse krigene hadde over 1.000 døde mennesker i løpet av året. Det er antallet døde må være for at det skal kunne kalles en «krig».

---

Kort om saken

  • Dobbelt så mange døde som følge av krig i fjor, ifølge en ny rapport.
  • Krigen hvor flest folk har dødd er i Etiopia.
  • Mens Ukraina-krigen kommer som nummer to.

---

Siste utgave

På forsiden nå