Verden

Tusenvis må flykte fra vulkan på Filippinene

Rundt 10.000 mennesker blir evakuert på Filippinene. Et vulkan-utbrudd er på vei, tror eksperter.

Hjelpe-mannskaper har startet evakuering av rundt 10.000 mennesker. De bor nær Mayon-vulkanen. Det er Filippinenes mest aktive vulkan.

Det har kommet varm aske og lava fra vulkanen de siste dagene. Ifølge Filippinenes institutt for vulkanologi og seismologi (Phivolcs).

Mayon er på beredskaps-nivå 3. Det betyr at det er mye magma ved krateret. Risikoen er høy for et vulkan-utbrudd de neste ukene eller dagene.

Rundt 10.000 mennesker må evakueres fra området, ifølge lokale myndigheter.

– Vi vil ikke ha noen ulykker eller dødsfall. Jeg håper vi klarer å evakuere alle til tryggere områder. Det sa Edcel Greco Lagman i et krisemøte torsdag. Han er guvernør i provinsen Albay.

Taal-vulkanen har også vist tegn på utbrudd. Den ligger i nærheten av hovedstaden Manila. Den har spydd ut damp den siste uken.

Det har ført til at tåke med røyk i har lagt seg over Batangas-provinsen. Det ligger sør for Manila. Innbyggere er bedt om å bruke munnbind. Slik kan de beskytte seg selv mot farlige utslipp.

Aktiviteten ved vulkanene kan gi surt nedbør og gass-utslipp, advarer Phivolcs. Det kan skade avlinger og metalltak på hus og bygninger.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå